Connect with us

Znanost

Hrvatska u znanosti

Počeo 8. Festival znanosti – posvećen Zemlji

Od 19. do 24. travnja u Hrvatskoj će se održati 8. Festival znanosti, manifestacija namijenjena popularizaciji znanosti u javnosti.

Glavna tema Festivala je Zemlja, odnosno znanosti koje se njome bave od geografije, geologije, geodezije do geofizike i ekologije. Također, ovom se temom Festival pridružuje obilježavanju 2010. godine kao Međunarodne godine biološke raznolikosti.

U sklopu Festivala bit će obilježena i 100 godišnjica otkrića hrvatskog geofizičara Andrije Mohorovičića. Mohorovičićevo otkriće plohe diskontinuiteta, koja odjeljuje koru od plašta Zemlje, jedno je od najvećih otkrića u seizmologiji 20. stoljeća i najvažnija znanstvena spoznaja do koje je ikad došao neki znanstvenik radeći u Hrvatskoj.

Ovogodišnji Festival znanosti održat će se u Osijeku, Rijeci, Splitu, Starigrad Paklenici, Zadru i Zagrebu. Organizatori Festivala znanosti su British Council i sveučilišta u Osijeku, Splitu, Rijeci, Zadru i Zagrebu, Tehnički muzej u Zagrebu te Udruga Zlatni rez iz Rijeke.

British Council obogatio je program Festivala ekskluzivnom izložbom pobjedničkih fotografija iz natjecanja “Fotograf godine” časopisa Wildlife koje zajedno organiziraju Prirodoslovni muzej u Londonu i časopis BBC Wildlife. Ovo se natjecanje organizira još od 1964. godine i hrvatska publika u Rijeci i Zagrebu imat će priliku uživati u pobjedničkim fotografijama iz različitih kategorija iz natjecanja 2009. godine.

Program festivala po gradovima i danima možete pogledati na službenoj web stranici. “Kada bismo nasumice bili postavljeni u Svemir, vjerojatnost da se slučajno nađemo u blizini nekoga planeta bila bi manja od jedan prema milijardu bilijuna bilijuna ili 10e33. U svakodnevnom životu takva je vjerojatnost jednaka nemogućnosti. Svjetovi su prave dragocjenosti i rijetkosti”, C. Sagan je jednom napisao. Zemlja je (za sad) naš jedini dom i zaslužuje da ju upoznamo, a ovogodišnji Festival znanosti prava je prilika za to.

Izvor: Jutarnji.hr

 

Nastavi čitati
Advertisement

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Hrvatska u znanosti

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh