Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Počinje potraga za tajnim odajama u Tutankamonovoj grobnici

Arheolozi žele doznati ima li tajnih komora

Svijet možda bude iznenađen velikim arheološkim otkrićem. Naime, stručnjaci iz Velike Britanije, Italije i Egipta počeli su svoju “presudnu” potragu za možebitnim tajnim odajama koje bi se mogle nalaziti u grobnici faraona Tutankamona u Luksoru.

Znanstvenici će u pothvat krenuti zahvaljujući pomoći geofizičkih radara (GPR) pomoću kojih će pokušati dati odgovor na pitanje postoje li prazni prostori ili kakvi skriveni prolazi iza pogrebne odaje poznatog dječaka-faraona.

Nicholas Reeves, egiptolog iz Velike Britanije, rekao je kako detaljni pregledi fotografija i skeniranja izvjesno upućuju na to da se u sjevernom zidu pogrebne odaje faraona krije nekakav tajni prolaz u drugu prostoriju. Reeves misli kako bi u tajnoj odaji lako mogao biti grob kraljice Nefertiti, inače supruge Tutankamonova oca, faraona Eknatona (Amenhotepa IV.)

Stručnjaci još nisu posve sigurni je li mu ona bila majka ili je, pak, Tutankamon plod Eknatonove veze s nekom drugom ženom.

Nakon više od godinu dana čekanja su znanstvenici Sveučilišta u Torinu dobili traženo zeleno svjetlo egipatskih vlasti za provedbu “odlučujućih georadarskih mjerenja” unutar dotične grobnice. Sama mjerenja bi trebala trajati do 6. veljače, objasnio je Franco Porcelli, voditelj cijele skupine u kojoj će biti prisutni i britanski i egipatski stručnjaci. Tom se metodom, prema kazivanju Porcellija, može utvrditi postojanje određenih tajnih odaja s čak 99-postotnom sigurnošću.

Tutankamonovu je grobnicu otkrio još 1922. godine engleski arheolog Howard Carter u Dolini kraljeva u Luksoru. Tada je Tutankamon od slabo poznate povijesne figure postao najslavnije faraonsko ime. To je ujedno najočuvanija faraonska grobnica i, za razliku od svih ostalih grobnica koje su stoljećima sustavno pljačkane, gotovo da je netaknuta.

U njoj je bilo pronađeno više od 2000 raznih predmeta i arheolozima je bilo potrebno dugih devet godina da ih sve uspiju katalogizirati.

U vrijeme kad je tek otkrivena Tutankamonova grobnica to se mjesto s arheološkog stajališta smatralo beskorisnim, jer se nije očekivalo da se tu može nešto naći. To je opovrgnuto Carterovom upornošću, a možda i u narednim danima i tjednima očekujemo još nešto skriveno što treba pronaći.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Iako su prethodna istraživanja pokazala kako unutar našeg genetskog koda postoje neaktivni virusi ili njihovi fragmenti, a koje smo dobili od naših predaka, tim...

Neuroznanost

O svom mozgu često mislimo kao o jednom velikom organu unutar naših lubanja, no on se zapravo sastoji od mnogo malih struktura koje nam...

Arheologija i paleontologija

Veliko groblje s posmrtnim ostatcima nekoliko visokih svećenika drevnog Egipta, zajedno sa njihovim pomoćnicima, otkriveno je u sjevernom dijelu mjesta Tuna el-Gebel, objavilo je...

Psihologija

Tijekom više od pet proteklih desetljeća provođena su temeljita istraživanja o preferencijama žena, odnosno tražen je odgovor na pitanje što to točno nekog muškarca...

Oglašavanje