Connect with us

Znanost

Inženjerstvo

Podvodni „zmajevi“ – nova tehnologija za proizvodnju električne energije snagom oceana


Istraživački tim iz američke savezne države Massachusetts nedavno je dobio obilna sredstva od strane američke Nacionalne zaklade za znanost za nastavak rada na podvodnim „zmajevima“, koji iskorištavaju snagu ocena i morskih struja za proizvodnju električne energije.

podvodni-zmajevi

Ova tehnologija razvijena je od strane profesora strojarstva Davida Olingera, na politehničkom instintutu u Worcesteru, specijaliziranom za vjetro i vodene turbine. Inače, on i njegovi studenti razvili su i vodenu pumpu za zemlje u razvoju, također pokretanu „zmajem“, dok sada rade na projektu malog podvodnog „zmaja“ koji bi „letio“ kroz morske struje.

Profesor Olinger proučava Golfsku struju, čiji se energetski potencijal procjenjuje na 20 GW, odnosno na energiju 10 nuklearnih elektrana. On želi iskoristiti njen energetski potencijal i tvrdi kako podvodni „zmajevi“ mogu proizvoditi električnu energiju pomoću morskih struja jednakom lakoćom kao i vjetroturbine pomoću strujanja zraka.

U siječnju će Olinger i njegov tim početi s kompjutorskim modeliranjem kako bi utvrdili način na koji će se „zmaj“ ponašati, gdje će se eventualno postaviti turbine, kakav će utjecaj imati na okoliš i kako maksimalno iskoristiti ovu energiju. Potom će izraditi model kojeg namjeravaju testirati u bazenima posebno namjenjenim ovakvim istraživanjima.

Ova tehnologija ima sličnosti s podvodnim „zmajevima“ švedske kompanije Minesto koja planira zavezati zmajeve za oceansko dno, dok će Olingerovi „zmajevi biti privezani za plutajuće platforme. Također, Minestovi „zmajevi“ imaju vjetroturbine, dok Olinger razmatra mogućnost „zmaja“ bez turbine, odnosno smještanje električnog generatora na plutajuću platformu.

Ovakva tehnologija ima velikog potencijala u polju proizvodnje električne energije pomoću obnovljivih izvora energije. Sam sistem je malih dimenzija, ne zahtjeva velike turbine i samim tim nema potrebe za dizajniranjem novih turbina i električnih generatora.

No, zmajevi” će morati biti izrađeni od čvrstih i izdržljivih materijala što će povećati cijenu samog proizvoda. Isto tako je potrebno i puno novčanih ulaganja za istraživanja i testiranja ovakve tehnologije u oceanu, te politička odobrenja za investiranje u prijenosnu i distributivnu mrežu koja bi krajnji proizvod, električnu energiju, dovela do potrošača.

Nastavi čitati
Advertisement
Možda vas zanima...
7 komentara

7 Comments

 1. Nikola Kordiš

  prosinac 20, 2013 kod 4:20 pm

  ovo je stara ideja.

 2. Aleksandar Kreca

  prosinac 20, 2013 kod 4:39 pm

  za pola godine se na ovome nakupi toliko morskog zivota i smeca da ne moze raditi. e onda ciscenje…to je skupo

  • Mario Subašić

   prosinac 20, 2013 kod 8:38 pm

   Ne znam da li su se sjetili staviti neke filtere ispred elise, pa njih onda samo mjenjati i cistiti na kopnu, bilo bi mozda jeftinije. Al sad je pitanje koliki bi bio protok kroz filter i koliko cesto bi se trebalo mjenjati?!?!?

  • Rade Dragović

   prosinac 21, 2013 kod 8:18 am

   Postoje i tehnologije odčišćavanja … postoje i pametni materijali .. itd… nauka nije stajala … samo je pitanje zašto se više ne koriste izumi …

 3. Radule Vucetic

  prosinac 20, 2013 kod 11:23 pm

  propelere napravish u obliku nekog oshtrog sjechiva…i lagano…a na kraj stavish samo konzerve za tunjevinu.. 😀

 4. Vesna Kubatović

  prosinac 21, 2013 kod 7:46 am

  o da i mi ćemo dobiti sredstva za naučna istraživanja

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Inženjerstvo

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh