Connect with us

Znanost

Pokretanje ledenog pokrova na Grenlandu uzrokovano kratkotrajnim vremenskim ekstremima

Klima

Pokretanje ledenog pokrova na Grenlandu uzrokovano kratkotrajnim vremenskim ekstremima

Iznenadne promjene u volumenu svježe otopljene vode više doprinose ubrzanju – i eventualnom smanjenju – grenlandskog ledenog pokrova od postupnog smanjenja temperature, tvrdi se u studiji Sveučilišta British Columbia.

Ledeni pokrov sastoji se od slojeva zbijenog snijega i prekriva ugrubo 80 posto površine Grenlanda. Od 1990.-tih dokumentirano je da se gubi otprilike 100 milijardi tona leda godišnje – proces za koji se većina znanstvenika slaže da je ubrzan, no slabo ga se razumije. Dio gubitka može se pripisati ubrzanom pokretanju ledenjaka prema oceanskim prolazima. Nova studija objavljena u časopisu Nature pokazuje da stalno pritjecanje otopljene vode uzrokovano postupnim zatopljenjem može usporiti tok ledenjaka, dok iznenadno pritjecanje može može uzrokovati ubrzavanje i širenje ledenjaka te time rezultirati pojačanim topljenjem.

“Uobičajeno gledište bilo je da otopljena voda prodire u led sa površine i skuplja se ispod dna ledenog pokrova” kaže Christian Schoof, docent sa Odsjeka za znanosti o Zemlji i oceanima Sveučilišta British Columbia i autor studije. “Ova voda zatim služi kao sredstvo za podmazivanje između ledenjaka i zemlje ispod njega, omogućavajući ledenjaku da se pomakne u niže, toplije nadmorske visine gdje može doći do topljenja.” Uzimajući u obzir opaske da je tijekom obilnije kiše potreban viši vodeni tlak kako bi se postiglo otjecanje duž dna ledenog pokrova, Schoof je izradio računalne modele koji izračunavaju kompleksnu dinamiku fluida koja se javlja na granici ledenjaka i stijenskog pokrova. Otkrio je da je stalno pritjecanje otopljene vode prikladno smješteno i da otječe vodenim kanalima koji nastaju ispod ledenjaka.

“Međutim, iznenadno dotjecanje vode koje uzrokuju kratkotrajni vremenski ekstremi – kao što su velike kišne oluje ili otjecanja površinskih jezera – postojeći kanali ne mogu tako lako smjestiti. To im omogućuje da se nakupljaju i podmazuju dno ledenjaka te tako ubrzaju smanjenje ledenog pokrova” kaže Schoof, koji upravlja Predsjedništvom istraživača Kanade u Modeliranju globalnih procesa. “Ovo zasigurno ne smanjuje pitanja globalnog zatopljenja, no znači da moramo proširiti naše shvaćanje onog što se nalazi iza velikog smanjenja leda o kojem se toliko brinemo” kaže Schoof. Stalni porast temperature i kratkotrajni vremenski ekstremi se oba pripisuju globalnoj klimatskoj promjeni. Prema Europskoj agenciji za okoliš, smanjenje leda na ledenom pokrovu Grenlanda doprinijelo je globalnom porastu razine mora za 0.14 do 0.28 milimetara godišnje u razdoblju od 1993. do 2003. godine.

“Ova studija daje nam elegantno rješenje jednom od dva ključna problema nestabilnosti ledenih pokrova koje je identificiralo Međuvladino vijeće za klimatsku promjenu u svojem izvješću procjene iz 2007. godine” kaže profesor Amdrew Shepherd, stručnjak za korištenje satelita u proučavanju fizičkih procesa klime na Zemlji, zaposlen na Sveučilištu Leeds u Ujedinjenom Kraljevstvu. “Ispada da, suprotno popularnim uvjerenjima, pomicanje ledenog pokrova na Grenlandu možda uopće ne ubrzava pojačano topljenje leda” kaže Shepherd, koji nije bio uključen u istraživanje niti je recenzirao znanstveni rad.

Izvor: University of British Columbia

 

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Klima

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh