Connect with us

Znanost

Polarni laser spašava satelite

Geografija i geologija

Polarni laser spašava satelite

Problem nagomilanog svemirskog smeća uskoro bi mogao biti riješen korištenjem laserske tehnologije, prijedlog je američkih znanstvenika. Problem bi mogao biti riješen postavljanjem laserskih postaja na zemljinim polovima koje bi micale komade smeća sa njihovih putanja odnosno što dalje do osjetljivih satelita i međunarodne svemirske postaje.

Laser djeluje na principu fokusiranog pulsa fotona koji bi pomicali objekt(e) sa njegove prvotne putanje. Pomoću dovoljno dugih pulseva, u trajanju jednog ili dva sata, fotoni bi prouzrokovali dovoljno potiska koji bi pomaknuo objekt sa putanje čime bi se izbjegla mogući problemi u budućnosti, prenosi Popsci.com.

Ovaj koncept je dobra vijest za iznimno osjetljivu svemirsku opremu. Već je nekoliko puta zabilježena situacija kada je Međunarodna Svemirska Postaja, vrijedna 100 miljardi američkih dolara, bila ugrožena od raznih komada svemirskog smeća. Dosada je najlakše bilo pomaknuti satelit ili svemirsku postaju nego pomicati velike količine smeća no taj način nošenja sa problemom mogao bi postati stvar prošlosti, nadaju se znanstvenici.

Zasad ovaj koncept očekuju daljnja testiranja no zaključak je da dugoročno nije neostvariv. Uz relativno mala ulaganja polarni laser nudi opciju rješavanja svemirskog smeća i što je najvažnije – ništa ne treba biti lansirano u svemir osim fotona čime bi se izbjeglo gomilanje – novih količina smeća.

Izvor: dnevnik.hr

Nastavi čitati
Advertisement

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Geografija i geologija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh