Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Polarni medvjedi ne mogu jesti guske do izumiranja

Kako se Arktik zagrijava, nove zalihe resursa, jaja snježnih gusaka, mogu pomoći u održanju populacije polarnih medvjeda u predvidivoj budućnosti.

U novom istraživanju objavljenom u ranom online izdanju Oikos, istraživači udruženi s muzejom pokazuju da čak i veliki broj gladnih medvjeda koji u više navrata pljačkaju gnijezda tijekom puno godina, ne će eliminirati sve guske zbog neusklađenosti u vremenu dolaska medvjeda na obalu i inkubacije jaja guske. “Bilo je mnogo izvještaja u popularnoj literaturi koji ukazuju na to da polarni medvjedi mogu brzo iskorijeniti snježne guske čim krenu jesti jaja”, kaže Robert Rockwell, znanstveni suradnik u Zavodu za zoologiju kralježnjaka u Muzeju i profesor na City University of New York. “Međutim, uvijek će biti povremene neusklađenosti u preklapanja između dolaska medvjeda na kopno i period inkubacije gusaka. Čak i ako medvjedi pojedu svako jaje tijekom svake godine od potpunog `preklapanja`, naš model pokazuje da će periodične godine neusklađenosti osigurati prolaze za uspješnu reprodukciju gusaka koja će djelomično nadoknaditi učinke predacije. “

U posljednjih nekoliko godina, rad Rockwella i kolega uzduž rta poluotoka Churchill na zapadnoj obali Hudsona pokazao je da polarne medvjede ipak nije toliko okolina onesposobila kao što mnogi biolozi vjeruju. Jedna nova prehrambena opcija za polarne medvjede su brojna jaja od guske iz kojih su se prethodno izlegli guščići i koji su otišli prije nego su medvjedi došli na obalu. U posljednjih nekoliko godina, `rani` medvjedi napustili su led koji se otapao i došli na kopno kako bi pojeli jaja. U stvari, što ranije medvjedi dođu na obalu, to bolje: jaja imaju više hranjivih tvari, kada je embrio mlađi. U novom Oikos izdanju, Rockwell i koautori Linda Gormezano (također u suradnji s muzejom) i David Koons (istraživač na Utah State University u Loganu) simulirali su vrijeme događanja tijekom proljeća na Arktiku: otapanje leda, kretanje medvjede prema obali, migracije gusaka prema sjeveru i polaganje jaja. Rezultati iz računalnog modela pokazuju da neusklađenost vremena mogu i medvjedi i guske iskoristiti za svoju prednost. Vrijeme za migraciju gusaka se temelji prvenstveno na fotoperiodu (količina svjetla u 24 sata), koji se ne će tako brzo promijeniti kao kretanja polarnih medvjeda, koja se temelje na topljenju oceanskog leda.

Rezultati pokazuju da prednost u srednjem preklapanju tih dviju vrsta imaju polarni medvjedi. No, povećana varijabilnost, također rezultat globalnih klimatskih promjena, vodi do povećane neusklađenosti koja je dobra vijest za snježne guske. “Za neusklađenost se često misli da je loša, ali u ovom slučaju periodičko neslaganje je dobro jer čuva guske od izumiranja i omogućuje polarnim medvjedima da jedu”, kaže Rockwell. “Jesu li polarni medvjedi prilagodljivi? Naravno. ovo bi mogao biti dobro stabilan sustav. Guske neće otići i one su prehrambeni resursi medvjede.”

Izvor: American Museum of Natural History

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Ekologija i okoliš

Brod RV Polarstern je u ponedjeljak stigao u sjevernu njemačku luku Bremerhaven, nakon što je proveo 389 dana plutajući Arktikom.

Zemlja

Prema najgorem i za mnoge najočekivanijem scenariju, razina oceana povećat će se do 1,3 metra do kraja ovog stoljeća

Geografija i geologija

Koji od plinova će se osloboditi topljenjem permafrosta, odnosno zone vječnog snijega i leda — nepoznanica je koja brine mnoge znanstvenike. Oslobađanje ugljika iz...

Biljke i životinje

Sve im je teže doći do hrane

Oglašavanje