Connect with us

Znanost

Pomor pingvina na Antarktici

Foto: Wikimedia Commons/Izvor: IFL Science

Ekologija i okoliš

Pomor pingvina na Antarktici

Uginulo je na tisuće mladunaca.

Vijesti koje su odjeknule svijetom nisu pretjerujuće i bombastične tek tako, u pitanju je brojka od 40 tisuća. Naime, čitava jedna kolonija od 40 tisuća pingvina na Antarktiku je uginula ove godine od gladi u jednom katastrofalnom događaju, a to nije prvi put. Naime, ovo se događa već drugi put u ove četiri godine.

Veće površine nakupljenog leda na moru su se zadržale do ljeta, a to je značilo kako su odrasli pingvini bili primorani putovati što dalje kako bi našli hranu dok su im mladunci umirali čekajući njih da se vrate. Upravo je to ono što se dogodilo, mladunci su uginuli od gladi na Antarktici zbog te neuobičajeno debele ledene kore što je bilo razlog koji je njihove roditelje poslao na traženje hrane na većim udaljenostima.

Francuski su znanstvenici od 2010. proučavali koloniju od 18 tisuća parova Adelie pingvina na istočnoj Antarktici. Kao rezultat su otkrili kako su samo dva mlada pingvina zaista preživjela zadnju sezonu parenja početkom ove godine. Pripisali su to većim površinama leda na moru koji se bio zadržao sve do ljeta,  a to je u konačnici značilo „put pod noge“ za odrasle pingvine i smrt za mladunce.

Znanstvenik iz istraživačke postaje Dumont D’Urville (postaje koja je u blizini kolonije pingvina), Yan Ropert-Coudert, rekao je kako su na to područje svakako utjecale promjene okoliša povezane s raspadom ledenjaka Mertz.

“Uvjeti su takvi da ćemo morati očekivati da će se to događati i češće zbog raspada ledenjaka Mertza 2010. što je izmijenilo konfiguraciju mora ispred kolonije”, poručio je za AFP. Potrebno je ipak da se poklope i drugi neki faktori za to, poput temperature, jačine i smjerova vjetra te neotvaranja prirodnih otvora na ledenoj kori u blizini kolonije. Dodao je i kako se čini da je predstojeća sezona bolja za te životinje u smislu ledene kore no “na žalost nikada ne znamo kako će završiti”.

Adelie pingvini se hrane najčešće malim račićima i dosad su dobro prolazili na područjima istočne Antarktike. Broj im se smanjivao u područjima gdje su klimatske promjene izazvale nagomilavanje putujućeg leda koji funkcionira i tako da smanjuje životni prostor dok je istovremeno zatopljavanje mora utjecalo na njihovu hranu.

Prije 4 godine ta ista kolonija, koja je tada brojala 20.196 parova, nije proizvela nijedno mlado. Veliki i debeli slojevi leda kombinirani s toplijim vremenom i kišama, a nakon kojih je uslijedio nagli pad temperature, rezultirali su time da su se svi mladi smrznuli.

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

9 komentara

9 Comments

 1. pero

  19 listopada, 2017 kod 8:57 pm

  bad
  Ako Ameri, Rusi, Englezi………. imaju toliko exploziva, oružja
  brodova neka svi zajedno 0,00001% novaca preusmjere na pomoć
  toj jadnoj koloniji.
  Imaju ledolomce, imaju eksploziva da smrve cijelu planetu,
  a ne 10-100km2 putujućeg leda.
  Dovoljno je da im održavaju nekoliko rupa svakih
  toliko stotina metara – klomemetara.
  Ako ne znaju koliko neka pitaju prirodoslovce koji
  proučavaju te životinjice ptičice predebele da polete.

 2. Maria CekPu

  19 listopada, 2017 kod 6:58 pm

  Igor Puček

 3. Samo Sandric

  19 listopada, 2017 kod 7:04 pm

  🙁

 4. Vera Lakatos

  19 listopada, 2017 kod 7:13 pm

  Užas! Ne mogu čitati.

 5. Zrinka Šarić

  19 listopada, 2017 kod 8:49 pm

  Marino Plazibat

 6. Armela Nasic

  19 listopada, 2017 kod 9:27 pm

  Suada Cipurković 🙁 🙁

 7. Bernard Vasilj

  19 listopada, 2017 kod 9:37 pm

  Samo se vi užasavajte,al znanstvenike zanima sta je ispod leda

 8. Adrijana Jurišić

  20 listopada, 2017 kod 10:15 am

 9. Jadranka Margan

  22 listopada, 2017 kod 7:11 pm

  Jadničci 🙁

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Ekologija i okoliš

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh