Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Na rubu znanosti

Postoji bolest zombi jelena

Stručnjaci još ne znaju mogu li se zaraziti ljudi

Bizarna bolest zombi jelena je u porastu u pojedinim dijelovima Sjedinjenih Država i Kanade.

Smrtonosna bolest koja uzrokuje to da jeleni izgledaju i ponašaju se pomalo kao zombiji je u porastu na području SAD-a i u dijelovima Kanade, točnije prijavljena je u ukupno 22 države i 2 kanadske pokrajine ovog mjeseca.

Zove se Chronic Wasting Disease (CWD), a zovu ju još i bolest zombi jelena.

Radi se o tome da infekcija napreduje napadajući mozak, leđnu moždine i druga tkiva što postupno rezultira dramatičnim gubitkom težine, zatim nedostatkom koordinacije te čak agresijom prije nego što na samom kraju dođe do smrtnog ishoda.

Iako još uvijek nije poznato je li ovakvo što prenosivo na čovjeka, nedavna testiranja su rađena da se sazna više o tome. Pokazano je, naime, da su makaki majmuni mogli lako dobiti bolest nakon konzumiranja zaraženog mesa. Ta činjenica polako u medijima zaziva strahove od toga da bi se uskoro možda mogla pojaviti varijanta bolesti koja bi bila prenosiva i na ljude.

Bolest zombi jelena je prvi put zapažena prije 50 godina, a američka država Colorado je bila epicentar.

Ovom bolešću mogu biti zaražene i divlje životinje i one iz uzgoja, a poznato je kako ima bizarne efekte na one koji se zaraze, no mogu proći i godine prije nego što životinja počne pokazivati simptome zaraze.

Neobični nadimak je bolest dobila zbog simptoma koje uzrokuje. Uz začuđujući pogled kojeg životinja ima, poznato je i to da su rebra toliko izložena da su vidljiva golim okom što je izazvano naglim mršavljenjem.

Iako se već duže vrijeme misli kako postoji “barijera vrste” koja bi spriječila širenje s jelena na čovjeka, nedavni nalazi pokazuju kako rizik ipak može biti veći nego što se do sad sumnjalo pa su izdana i razna upozorenja za lovce.

S obzirom na to da postoji određena vjerojatnost da se bolest još uvijek razvija, neki stručnjaci sumnjaju kako je “samo pitanje vremena prije nego što se pojavi njezin oblik koji može prijeći na ljude”, poručio je Mark Zabel, pomoćnik voditelja Prion istraživačkog centra na Sveučilištu Colorado.

1 komentar

1 komentar

  1. Angela

    25 veljače, 2019 u 3:39 pm

    Koje to veze ima sa Kravljim ludilom, ili Ovčjim, ili možda sličnosti sa Alzheimer osim – Priona? Starosna dob seže svakako u vrijeme Hladnog Rata, samo su varijante na temu i prijelazne osobine možda drugačije. Kad smo kod starosti, kad će se početi sa nasljednom bolešću!?

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Oboljenja i poremećaji

Najčešći tip demencije. Progresivna bolest koja počinje blagim gubitkom memorije što može dovesti do gubitka sposobnosti da osoba nastavi razgovor i reagira na okoliš....

Biljke i životinje

Čini se da ljudska bića nisu jedina vrsta na našem planetu koja prakticira socijalno distanciranje kao odgovor na širenje zaraznih bolesti. Nova istraživanja otkrila...

Oboljenja i poremećaji

Rezultati istraživanja instituta Caltech nadodaju se na sve veći broj istraživanja koja sugeriraju da se Parkinsonova bolest cijelo vrijeme razmatra na pogrešan način. Parkinsonova...

Oboljenja i poremećaji

Uz sadašnji tempo širenja virusa svaka osoba zaražena koronavirusom prosječno prenosi bolest na dvije do tri osobe, pokazala su dva zasebna znanstvena istraživanja epidemije. Hoće...

Oglašavanje