Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Postoji krivac za otužan i bolestan izgled vašeg božićnog drvca

Što se to može događati s jelkom?

Ukratko, gljivice i nametnici. Ako vaše lijepo božićno drvce počne izgledati slabašno, bolesno i s manjkom iglica za to onda možete okriviti razne gljivice i nametnike. Tako, uostalom, kaže novo švedsko istraživanje.

U okviru studije se proučavao 21 švedski rasadnik i zabilježeno je više od 20 različitih nametnika i bolesti koje bi mogle naštetiti drvcima te izazvati njihovo odumiranje i savijanje grana i vrhova. U nekim slučajevima može nastupiti smrt čitavog drvca, a može biti izazvano i odbacivanje iglica kod živih drvaca. Svakako nešto čemu ne želite svjedočiti u svom domu.

Martin Pettersson, inače znanstvenik sa švedskog instituta poljoprivrednih znanosti, tvrdi kako se velik broj božićnih drvaca uzgaja u rasadnicima pa su zbog toga i izložena raznim bolestima koje donose insekti i različite vrste gljivica.

„Generalno u rasadnicima božićnih drvaca nema više bolesti nego u običnim šumama, no mogu se prodati samo najljepša drvca“, rekao je Pettersson.

Švedska i uvozi božićna drvca i sadnice što također predstavlja problem, prema Petterssonu, jer je to novi izvor raznih bolesti i agresivnih nametnika.

Naveo je kao problematičnu fitoftoru, organizam koji je poput gljivice i kojeg je doista teško uništiti, jer živi u zemlji i izaziva različite probleme u dijelovima sjevernoameričkog kontinenta i pogađa tamošnje uzgajivače božićnih drva.

Iako mnogo ljudi misli da prava božićna drvca nisu ekološki prihvatljiva, stručnjaci ističu da su ona još uvijek puno prihvatljivija od plastike. Za razliku od odrezanih drvaca jele ili smreke kod kojih se moramo poslužiti trikovima da biljku održavamo svježom uranjanjem u vodu i držanjem podalje od grijaćih tijela, smatra se da postoji ipak puno bolja opcija.

Predlaže se kupnja drvca s baliranim korijenom izvađenim zajedno sa zemljom, jer se na taj način dobiva živo stablo. Samim time će takvom stablu i iglice puno manje opadati, a drvce se može presaditi u posudu ili zasaditi ispred kuće.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Većina biljaka i životinja koje vidimo oko sebe mogu razviti „živi brzo, umri mlad” strategiju – no, postoje neke koje koriste suprotan ekstrem. Umjetnica...

Oglašavanje