Connect with us

Znanost

Računarstvo i internet

Potpisivanje ugovora putem internetskog telefona

Istraživači Fraunhofer instituta za sigurnost u informatičkoj tehnologiji (SIT) razvili su software koji omogućuje legalno sklapanje ugovora preko internetskog telefona. Pomoću novog programa moguće je snimanje i arhiviranje usmenih ugovora koji time postaju pravno obvezujući za sve strane u dogovoru.

Primjena ove novine omogućiti će prijelaz na suvremenije načine poslovanja u mnogim djelatnostima. Mogućnosti ovog softvera će biti prikazane na svjetskom kongresu GSMA Mobile World Congress u Barceloni (Dvorana 2, izložbeni prostor E41).

Internet telefonija je započela kao proizvodnja za mala i specijalizirana tržišta, ali se u proteklih nekoliko godina razvila do stupnja standardne tehnologije. Većina telefonskih opskrbljivača se preusmjerila na prijenos signala preko IP adresa ili skraćeno VoIP. Primjena novih tehnologija uz ekonomske koristi, donosi i nove mogućnosti poput interakcije e-maila i govorne pošte, navodi njemačka udruga za informacijske tehnologije (BITKOM).

Povezivanje telefona i interneta omogućiti će nove oblike poslovanja i nove usluge uz uvjet da se primjene nužne mjere zaštite od prisluškivanja i manipulacije. Jedan od novih načina poslovanja je telefonsko zaključivanje ugovora, te mogućnost njegove naknadne izmjene, također telefonom. Ova primjena se oslanja na novi softver VoPS stvoren u institutu Fraunhofer SIT u Darmstadtu. On omogućava arhiviranje snimki VoIP telefonskih poziva snimljenih pri sklapanju ugovora, i svih njihovih izmjena, koje su pravno obvezujući za obje strane.

Kao primjer navodimo primjenu VoPS softvera u radu banke. Bankar telefonski razgovara s klijentom, pa kad njihov razgovor dođe do faze zaključivanja ugovora, dogovor se bilježi, i time postaje službeni podatak. Prije nego bankar pritisne gumb za početak snimanja razgovora, od klijenta se zatraži suglasnost. Ako je suglasnost potvrđena započinje snimanje u skladu s VoPS principima. Softver SIT-a između snimki ugovora umeće oznake koji služe za kasnije navigiranje među pohranjenim podacima. Bilježe se svi ugovori kao i njihove izmjene, bez obzira kada je uslijedila promjena. Tako nastaje VoPS baza podataka.

VoPS software je moguće primijeniti u različitim tvrtkama kao što su tijela javne vlasti, banke i osiguravajuća društva. On osigurava pohranu poziva, ali i zaštitu od naknadne izmjene podataka čime se izbjegava kasnija pravna nesigurnost. Nadalje, VoPS se može primijeniti u telefonskom bankarstvu ili za bilježenje razgovora u operacijskim salama bolnica. Na temelju standarda za internet telefoniju VoPS se može instalirati u svaki sustav IP telefona.

Izvor: sciencedaily.com

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Računarstvo i internet

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh