Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ovisnost i liječenje

Potrebno hitno djelovanje u borbi protiv kroničnih bolesti

Zastupnici Europskog parlamenta pozvali su Predsjedništvo Europske unije i države članice na hitno rješavanje problema kroničnih nezaraznih bolesti odgovornih za 86% svih smrti u Europskoj regiji WHO-a.

Njihov poziv podržao je savez europskih zdravstvenih profesionalaca, uključujući ECCO (European CanCer Organisation) – i ESMO (European Society for Medical Oncology). Nakon sastanka održanog u utorak između Europskog Parlamenta i Chronic Disease Alliance, tijela sastavljenog od deset neprofitnih europskih organizacija koje zastupaju preko 100.000 zdravstvenih djelatnika, članovi Europskog parlamenta namjeravaju izdati priopćenje pozivajući na donošenje trenutnih smjernica u pogledu reduciranja četiri glavna faktora rizika od razvoja kroničnih bolesti: duhan, nekvalitetna prehrana, alkohol i nedostatak tjelesne aktivnosti.

Chronic Disease Alliance namjerava predstaviti zajedničko priopćenje naslovljeno “Jedinstven pristup prevenciji – oblik trenutnog političkog djelovanja s ciljem reduciranja socijalnog i ekonomskog tereta nametnutog kroničnim bolestima kroz prevenciju”, na zajedničkom zasjedanju MEPs Against Cancer, MEP Heart Group, MEP Group for Kidney Health, te EU Diabetes Working Group. U izvješću se preporučuje sljedeće: Mjere utjecaja na duhan na razini Europske Unije trebale bi uključivati: usklađeno oporezivanje na razini EU-a; standardizirano pakiranje s uklonjenim brandingom; zabranu prodaje putem interneta, neovisnost svih regulatornih, znanstvenih i savjetodavnih tijela, cjelovito objavljivanje komponenti duhana.

Mjere utjecaja na duhan na nacionalnoj razini trebale bi sadržavati: potpunu provedbu Framework Convention for Tobacco Control (FCTC); zabranu reklamiranja duhana; sveobuhvatnu zabranu pušenja na svim javnim i radnim mjestima, povećanje poreza na duhan iznad razine inflacije; zabranu strojeva za proizvodnju cigareta. Mjere utjecaja na prehranu na razini EU-a trebale bi uključivati: standarde zastupljenosti masnoća, šećera i soli u hrani regulirane od strane Europske komisije; zabranu transmasnoća na razini Europske Unije; obvezno označavanje hrane kodiranjem zelenom, crvenom i žutom bojom, integriranu prehrambenu i poljoprivrednu politiku; zabranu reklamiranja nezdrave hrane za djecu.

Mjere utjecaja na prehranu na državnoj razini trebale bi uključivati: kontrolu opskrbe i prodaje masnih snacks, konditorskih proizvoda i zašećerenih napitaka u javnim ustanovama, uvođenje subvencije na zdravu prehranu s ciljem proširenja potrošnje kvalitetnijih namirnica. Mjere utjecaja na fizičku aktivnost na razini Europske Unije trebale bi uključivati: intenzivno prikupljanje, analiziranje i širenje informacija o učinkovitosti pojedinih intervencija, praćenje sudjelovanja građana EU-a u tjelesnim aktivnostima kroz redovite ankete.

Mjere utjecaja na fizičku aktivnost, na nacionalnoj razini trebale bi sadržavati: češći odabir nemotoriziranog oblika prijevoza i gradske sredine namijenjene rekreaciji, kako bi se potaknula fizička aktivnost; poticanje školskih i vanškolskih sportskih aktivnosti, praćenje rasta i razvoja djece i adolescenata. Mjere utjecaja na alkohol na razini Europske Unije trebale bi uključivati: zabranu oglašavanja alkoholnih pića, promidžbu i sponzoriranje događaja putem medija ili sportskih priredbi, jedinstvene EU porezne stope za sva alkoholna pića, ograničenje oglašavanja alkoholnih proizvoda; jačanje svijesti.

Mjere utjecaja na alkohol, na nacionalnoj razini trebale bi uključivati: manju dostupnost alkohola smanjenjem broja prodajnih mjesta, kvalitetno osiguravanje primjerene pomoći i općenito skrbi namijenjenoj sprječavanju ovisnosti o alkoholu, obuku osoblja primarne zdravstvene zaštite u prepoznavanju simptoma poremećaja prekomjernog konzumiranja alkohola; smanjenje zakonski dopuštene koncentracije alkohola u krvi na 0.2g / L za sve vozače motornih vozila. Chronic Disease Alliance i zastupnici Europskog Parlamenta podržavaju inicijativu belgijskog predsjedništva EU-a o fokusiranju na problem prevencije kroničnih bolesti u svojoj ministarskoj konferenciji od 20. listopada 2010.

Profesor Michael Baumann, predsjednik ECCO-a – European CanCer Organisation – tijela koje je dio Chronic Disease Alliance, rekao je: “Kronične bolesti, uključujući mnoge oblike karcinoma, često se mogu liječiti, ali nisu zato uvijek izlječive. Predstavljaju ogroman teret, ne samo u vidu problema koje uzrokuju pojedinim bolesnicima, već su i izniman financijski teret pacijentima i nacionalnim vladama kroz troškove liječenja i gubitak gospodarske aktivnosti. Četiri glavna uzroka kroničnih bolesti – duhan, nekvalitetna prehrana, nedostatak fizičke aktivnosti i konzumiranja alkohola – odreda je moguće spriječiti, no i pored toga 97% zdravstvenih izdataka trenutno otpada na njihovo liječenje, dok se tek 3% troši na prevenciju. ECCO u potpunosti podržava sve aktivnosti predložene u izvješću Chronic Disease Alliance, s ciljem borbe protiv kroničnih bolesti a mi pozivamo Europsku Uniju i države članice na provedbu navedenih preporuka u cijelosti.”

Profesor David Kerr, predsjednik European Society for Medical Oncology (ESMO), tijela koje je također član Chronic Disease Alliance, rekao je: “Kronične bolesti, koje se često puta temelje na common uzrocima, koje su tragedija za svakoga tko je od njih obolio, moguće je spriječiti. Poduzimajući mjere prevencije kroničnih bolesti, EU i nacionalne vlade žele podjednako spasiti živote, i uštedjeti pritom novac. Po prvi puta, vodeći zdravstveni stručnjaci na području onkologije, kardiovaskularnih bolesti te bolesti bubrega, jetre i dišnog sustava, dijabetesa i hipertenzije, okupili su se kako bi prenijeli cjelovitu i jednoglasnu poruku nacionalnim vladama da prevencija uvjetovana promjenama u načinu života može doista u značajnoj mjeri utjecati na niz bolesti kojima su izložene dvije trećine ljudi do vremena njihova umirovljenja.”

Alojz Peterle, zastupnik u Europskom parlamentu i predsjednik MEPs Against Cancer (MAC), jedan od suorganizatora ovog događaja rekao je: “Pozvali smo zastupnike Europskog parlamenta, Europsku komisiju, Vijeće ministara i nacionalne vlade na poduzimanje zajedničkih napora u borbi protiv kroničnih bolesti. Tek ćemo zajedničkim naporima uspjeti ustanoviti učinkovite mjere u cijeloj Europi usmjerene na sprečavanje tih oboljenja koja uzrokuju godišnje prouzroče toliko patnje i smrti. Prevencija je svakako jeftinija od liječenja bolesti i stoga je ekonomski isplativije nastaviti s provedbom tih mjera u vrijeme kada su mnoge nacionalne vlade suočene s rezanjem troškova.”

Prvi zajednički sastanak MEPs Against Cancer, MEP Heart Group, MEP Group for Kidney Health, i EU Diabetes Working Group održan je u utorak 5. listopada, između 18,30 do 20,30 sati (CEST) u sobi A3G – 2 Europskog parlamenta, u organizaciji zastupnika Europskog Parlamenta Friede Brepoels, Simona Busuttila, barunice Sarah Ludford, Linde McAvan, Marise Matias, Alojza Peterlea, Christel Schaldemose i Dirka Sterckxa.

Izvor: ECCO-the European CanCer Organisation

 

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Zdravlje i Medicina

Američki znanstvenici proučili su djeluje li u borbi protiv raka više od 4500 lijekova kojima to nije osnovna namjena i otkrili da gotovo 50 takvih lijekova...

Zdravlje i Medicina

Kod osoba koje odluče usvojiti pet zdravih životnih navika uočena je veća vjerojatnost da u dobi od 50 godina budu zdrave i bez ozbiljnijih kroničnih bolesti,...

Oboljenja i poremećaji

Postoje bolesti koje su toliko opasne, da desetkuju ljudsku populaciju – bubonska kuga izvrstan je primjer – no ona je harala prije više stotina...

Oboljenja i poremećaji

Zabrinutost zbog pogreške u medicinskoj dijagnozi nažalost ima opravdanje u statistici. Studija objavljena u časopisu BMJ Quality and Safety navodi kako je svakom dvadesetom...

Oglašavanje