Connect with us

Znanost

Psihijatrija

Potrebno je samo pet minuta za ocjenu invalidnosti u bolesnika s depresijom

Tim istraživača testirao je isplativost skraćene inačice WHO-DAS-a II, metode za procjenu invalidnosti u bolesnika s depresijom i to unutar pet minuta “koji je u slučaju primarne zdravstvene zaštite daleko isplativiji od pune inačice instrumenta.”

Obiteljski liječnik obično prvi skenira pojedinca koji se osjeća depresivno. Obuka i alati koji omogućuju dijagnozu ove bolesti i s njom povezane invalidnosti upravo su zato važni. Nova studija sada potvrđuje valjanost i pouzdanost 12-stavčanog WHO-DAS II-a, što je skraćenica za Ljestvicu svjetske zdravstvene organizacije za ocjenu invalidnosti u primarnoj zdravstvenoj zaštiti bolesnika. Istraživački tim Juana Vicentea Luciana, u Parqueu de Sant Joanu Sanitariu déu, u Sant Boi de Llobregat (Barcelona), primijetio je da su psihometrijske informacije dostupne u Španjolskoj o WHO-DAS-u II u bolesnika s dijagnosticiranom depresijom nedostatne. “Značajno je ograničenje s obzirom na visoku učestalost ove patologije kod pacijenata koji su se obratili svome obiteljskom liječniku “, objašnjava on SINC-u.

Studija, objavljena u časopisu Journal of Affective Disorders, temeljena je na 3 638 pacijenata primarne zdravstvene zaštite iz 17 španjolskih pokrajina koji su, prema njihovom obiteljskom liječniku, pretrpjeli “prvu značajnu depresivnu epizodu”. Luciano pokazuje da “rezultat temeljen na pacijentima prema novoj ljestvici pouzdanije predviđa težinu njihovih simptoma depresije od rezultata temeljenih na instrumentu kvalitete života, korištenom u istovjetnoj studiji.”

Autori zaključuju da je skraćena inačica ovog alata “podjednako pouzdana kao i puna inačica” u procjeni invalidnosti bolesnika s depresijom, te je čak i “prikladnija” od pune inačice u području primarne zdravstvene zaštite, s obzirom na kratko vrijeme (manje od pet minuta) potrebno da ga upotrijebite. WHO-DAS II alat je zadužen za procjenu funkcionalnosti i invaliditeta u šest područja (razumijevanje i komunikacija; sposobnost snalaženja u vlastitom okruženju, samostalna skrb, odnosi s drugima, svakodnevne životne aktivnosti i sudjelovanje u društvu). Njegove psihometrijske osobine testirane su u više od 14 zemalja i na 16 različitih jezika.

Španjolska depresivno podneblje?
Znanstvena literatura ukazuje na visoku učestalost mentalnih poremećaja u Španjolskoj. Prema studiji objavljenoj u časopisu Klinička medicina (Medicina Clínica) iz 2006., 19.5% stanovništva pati od mentalnog poremećaja u nekoj fazi života. Najčešći psihički poremećaj teška je depresivna epizoda koja utječe na 10.5% stanovništva.

Daljnja istraživanja o učestalosti depresije među pacijentima primarne zdravstvene zaštite u šest europskih zemalja, objavljena u Britanskom časopisu za psihijatriju (British Journal of Psychiatry), 2008. godine otkrila su da Španjolska uživa najveći postotak depresije u Europi, posebno među ženama. Najnoviji podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) govore da depresija pogađa 121 milijun ljudi širom svijeta i glavni je uzrok invalidnosti na radu. Premda je ovu patologiju moguće dijagnosticirati i učinkovito liječiti u okviru primarne zdravstvene zaštite, manje od 25% oboljelih osoba uživaju odgovarajući tretman.

Izvor: FECYT – Spanish Foundation for Science and Technology

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Psihijatrija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh