Connect with us

Znanost

Bakterije i virusi

Potvrđeno: Ebola se prenosi i seksualnim kontaktom

Američki vojni znanstvenici su genetskom analizom došli do otkrića da se Ebola virus može prenjeti i seksualnim putem, prenosi New England Journal of Medicine. Eksperiment je napravljen u Liberiji, i to u laboratoriju koji je postavila američka vojska uz pomoć Liberijskog instituta za biomedicinska istraživanja (Liberian Institute for Biomedical Research).

Da se podsjetimo, Ebola virus je naziv za grupu virusa iz roda Ebolavirus, porodice Filoviridae. Uzrokuje ebolsku hemoragijsku groznicu ili uobičajeno ebolu, bolest iz skupine virusnih hemoragijskih groznica.

Analiza krvi pacijentice je provedena u svibnju ove godine, u trenutku kada punih 30 dana nije zabilježen ni jedan novi slučaj bolesti. Rezultati testova pacijentice su bili pozitivni, a njena izjava da je imala seksualne odnose s partnerom koji je prebolio samu bolest još prošle godine u znanstvenicima je pobudila novu sumnju i potakla ih na nova istraživanja.

Izuzet je uzorak partnerovog sjemena te je testiran na virus ebole. Test je bio pozitivan unatoč tome da je razina virusno zarazne RNA bila jako niska.

Dr. Jason Lander, zaposlenik u USAMRIID (United States Army Medical Research Institute of Infectious Diseases) je potvrdio kako se genom virusa ebole pronađen u krvi pacijentice podudara sa genomom virusa pronađenom u sjemenu njenog partnera, te kako je tim putem potvrđena mutacija genoma koja nije nikad zabilježena na području zapadne Afrike.

Ovim istraživanjem zaključujemo da je virus evoluirao na potpuno novi stadij, te da populacija zapadne Afrike postaje potencijalno novo žarište širenja virusa ukoliko se prethodno oboljele ne educira o svim putevima prijenosa bolesti koji mogu biti aktivni godinama nakon izlječenja.

Nastavi čitati
8 komentara

8 Comments

 1. Marijo Anković

  prosinac 3, 2015 kod 2:49 pm

  Zašto loše vijesti!? Sad se još više treba paziti s kim se seksa

 2. Max Markovic

  prosinac 3, 2015 kod 3:21 pm

  kad prije stigne?

 3. Marko Cerjan

  prosinac 3, 2015 kod 3:31 pm

  Najebali smo… 😀

 4. Mark Doroti

  prosinac 3, 2015 kod 4:20 pm

  Nista novo!

 5. Danijel Kurdija

  prosinac 3, 2015 kod 4:52 pm

  Cuj to sexsom… pa ako se prenosi zrakom logicno je da i sexsom… jojjj znanosti u tebe 🙂

 6. Domagoj Čelan

  prosinac 3, 2015 kod 9:55 pm

  Ma glup naslov, naravno da smo znali da se može prenijeti i seksom ako se zna da se prenosi kontaktom s tjelesnim tekućinama oboljelog. Ono što zapravo govori tekst novo je da se može prenijeti seksom i više od godinu dana, možda i godinama nakon izlječenja osobe koja je imala ebolu jer je virus mutirao na potpuno novi način. A loše su vijesti zato jer je to bilo skriveno do sada pa se nije pratilo. Uskoro ćemo svi nositi virus ebole u sebi ovako ili onako – zombi apokalipsa počinje

  • Marina Atlija

   prosinac 4, 2015 kod 8:25 am

   Kaj je s herpesom

  • Domagoj Čelan

   prosinac 4, 2015 kod 8:45 am

   Nisam siguran kaj je točno s herpesom, ali sam nekako siguran da neće izazvati zombie apokalipsu 🙂

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Bakterije i virusi

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh