Connect with us

Znanost

Potvrđeno: Ne utječe samo hrana na debljanje i mršavljenje

Wellness i prehrana

Potvrđeno: Ne utječe samo hrana na debljanje i mršavljenje

Engleski istraživači su proveli studiju koja se bavila proučavanjem starenja i usporedili razinu stresa i tjelesne težine kod više od 2.500 muškaraca i žena starijih od 54 godine.

Studija koja je objavljena u časopisu Obesity pokazala je da stres utječe na debljanje i mršavljenje, piše CNN. Znanstvenici su kontrolirali količinu hormona stresa poznatog kao kortizol, a koji se nalazi u uvojcima kose.

– U kosi smo pronašli razinu kortizola koji znatno utječe na veći opseg struka i veći indeks tjelesne mase. Ovi rezultati pokazuju da je kronični stres povezan s pretilošću – kazala je autorica istraživanja Sarah Jackson, znanstvena suradnica na Institutu za epidemiologiju i zdravlje na University College London.

Kortizol je hormon koji nastaje u nadbubrežnim žlijezdama, a u vrijeme stresa se otpušta u krvotok. Osim u suzbijanju upale i reguliranju krvnog tlaka, kortizol pomaže u održavanju razine šećera u krvi. Oslobađanje kortizola aktivira receptore koji su gusto smješteni u visceralnom masnom tkivu koje okružuje ljudske organe, što objašnjava povezanost s dobivanjem i gubitkom kilograma. Obično se testira putem krvi, urina i sline, ali to pokazuje sliku samo u datom trenutku.

Razina kortizola varira tijekom dana, ovisno u vremenu, o tome što jedete, naglim stresnim situacijama pa čak i bolesti. Zato krv, urin i slina ne mogu pokazati stvarno stanje kada je riječ o dugotrajnom stresu”, kazala je Jackson.

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

3 komentara

3 Comments

 1. Bane

  9 ožujka, 2017 kod 2:10 am

  A ja mislio da sam se ugojio što sam prestao pušiti (prije sedam godina) i od tada jedem više, a u tijelu imam manje otrova. I što sam stariji – sporiji metabolizam.

  Šta hoću rijeći? Mislim da ovo nije savim točno. Tu važi prosta matematika. Unio si 100 kalorija, potrošio 95, ideš se gojiti. Potrošio si 105, ideš mršaviti.

  Naš organizam još nije evoluirao u stadij koji je potreban za ovo društvo. Samo sijedimo, buljimo u telefone, televizore i monitore, a potrebe za hranom su iste.

  I ranije su ljudi bili pod stresom, pa nisu bili toliko debeli kao danas.

 2. Matea Tekić

  9 ožujka, 2017 kod 7:59 am

  Pogodit cu, stres? Kao i za sve ostalo

 3. Latz

  9 ožujka, 2017 kod 12:11 pm

  Moguće je veće izdvajanje unesene ‘energije’ za pohranu, ništa novo ni nepoznato. Kako god se okrene ako je unos manji, a potrošnja veća opet ne može doći do velike pohrane jer materijala jednostavno nema.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Wellness i prehrana

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh