Connect with us

Znanost

Elektronika

Poziv vozačima kamiona na mobitel… ne više!


Istraživači u Indiji razvijaju novu tehnologiju koja će spriječiti vozače kamiona ili autobusa da koriste svoje mobilne telefone za vrijeme vožnje. Tu će se tehnologiju također moći integrirati s policijskim nadziranjem prometa.

Abdul Shabeer s indijskog sveučilišta Anna University of Technology u Tamilnadu i njegovi kolege ističu da su na globalnoj razini u oko 20% fatalnih prometnih nesreća u kojima sudjeluju kamioni i druga teška vozila uključeni vozači tih vozila koji koriste mobitel u ruci u vrijeme nesreća. “Biranje brojeva i držanje mobitela dok se upravlja vozilom može izazvati neposrednu fizičku opasnost, ali i samo razgovaranje također odvraća pozornost vozača”, navodi Shabeer.

Tim znanstvenika dodaje da su reakcije kočenja vozača kad pričaju na mobitel, bilo da ga drže u ruci ili pomoću hands-free sustava, usporene i statistički je vjerojatnije da će takvi vozači sudjelovati u više prometnih nesreća od onih koji uopće ne koriste telefon. Korištenje mobitela ometa i pravovremene reakcije vozača na prometne signale, dovodi do lošije discipline u vožnji kao i do toga da vozači nenamjerno skraćuju razmak između svojeg vozila i vozila ispred. Svi ti čimbenici mogu povećati mogućnosti da se dogodi nesreća.

Istraživači su sada osmislili takav sustav koji može utvrditi koristi li vozač mobitel dok je vozilo u pokretu i potom mu blokirati signal pomoću uređaja malog dometa kako bi ostali putnici u vozilu mogli nesmetano koristiti svoje mobilne telefone. Sustav ima mogućnost prijavljivanja “povrede” policiji, u načinu korištenja mobitela u vožnji, ovisno o lokalnim propisima te može prometnoj policiji pokazati i broj registracije vozila. Istraživači upućuju da bi alternativno preventivno rješenje moglo biti da sustav upozori ostale putnike u vozilu da vozač pokušava koristiti telefon. Prema njima, ne samo da bi takav sustav smanjio broj smrtnih slučajeva u cestovnom prometu, već bi imao pozitivan sporedni učinak na opće poboljšanje vožnje kod prosječnih vozača teretnih vozila.

Kao magistar informacijske znanosti, iz profesionalnih razloga posebno prati razvoj kako gospodarskih i znanstvenih prilika u zemlji i svijetu, tako i općih kulturnih i drugih događanja poput razvoja tehnologije i njezinog utjecaja na društvo.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Elektronika

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh