Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Klima

Pozor! Meteotsunami!

U prošlom članku, pisala sam o iznimnoj poplavi Vele Luke koja se dogodila prije 30-ak godina. More je potopilo i uništilo sve što mu se našlo na putu. Sve je nalikovalo tsunamiju, a kad tamo bio je to meteotsunami.

Umjesto potresa, poplavu Vele Luke izazvala je složena kombinacija nagle promjene tlaka zraka, dugačkih valova koji su putovali po Jadranskom moru i rezonantnih svojstava samog zaljeva. Vela Luka je na sličan način poplavljivala i prije i poslije tog događaja, ali koliko je poznato ne u tolikoj mjeri.

Postoji još nekoliko mjesta na Mediteranu koja svako toliko poplave. Najpoznatija (i najproučavanija) je Ciutadella, malo ribarsko-turističko mjesto na obali Menorce. A Menorca je jedan od manje poznatih, ali ne i manje lijepih, Balearskih otoka…Znate, Mallorca, Ibiza i ostala mjesta u koja gomile Engleza i Nijemaca odlaze u potrazi za zabavom i suncem… Ali da se vratim temi, posljednja ekstremna poplava pogodila je Ciutadellu 15. lipnja 2006. godine. More se iznenada (u oko tri minute) povuklo iz luke ostavljajući brodove nasukane na dnu. A neke tri minute kasnije more je “dojurilo” natrag i “nabilo” brodove o obalu, i jedne o druge. Oko 100 brodova je potopljeno/uništeno. A kako Balearsko Otočje nije Korčula, i kako godina nije 1978., bilo je tu i vrlo skupih brodova i šteta je naravno bila golema. A turisti, bar oni koji su došli opremljeni brodovima, (a otišli opremljeni…) vjerojatno vrlo bijesni.

Ove iznenadne i razorne poplave inspiriraju znanstvenike i inženjere na izradu sustava za obranu od meteotsunamija. U tijeku je istraživanje/planiranje/izrada takvog sustava za Ciutadellu. Pa da ispitamo kako bi takav sustav mogao izgledati.

KAKO ZAŠTITITI SVOJU MALU/VELIKU VALU OD METEOTSUNAMIJA?

1. Ako ste na obali i vidite da se more naglo povlači ili diže, nemojte zastati, gledati pojavu sa zanimanjem i fotografirati iz neposredne blizine već bježite na visoko!

2. Odlučite želite li potpuno zaustaviti meteotsunamije u svojoj maloj vali ili samo znati na vrijeme da dolaze.

3. Ako ste se odlučili za zaustavljanje meteotsunamija, a prilično ste radikalni i strašljivi, možete zabetonirati ulaz u uvalu i na miru uživati u svom novonastalom slanom jezeru. Samo oprez, isto će vjerojatno brzo doživjeti negativne ekološke promjene i adios turisti.

4. Ako ste se odlučili za zaustavljanje meteotsunamija, a nešto ste manje radikalni, a više avanturistički/inženjerski nastrojeni; možete promijeniti rezonantna svojstva svoje vale! Npr. ako je vrijeme između visoke i niske vode za vrijeme meteotsunamija u vašoj uvali 20 min, kao u Veloj Luci, možete proširiti/produbiti uvalu i produžiti vrijeme između visoke i niske vode na recimo sat vremena. Ali budite oprezni! Cilj vam je da se se period oscilacija u uvali što više razlikuje od perioda valova koji dolaze sa otvorenog mora. Rezonancija uvijek prijeti! Katalonci su planirali malo preoblikovati luku u Ciutadellu, na jednom mjestu je proširiti, na drugom dodati lukobran, i tako produžiti vrijeme između visoke i niske vode sa 10-ak na 20-30 minuta i problem riješen! Srećom, napravili su par mjerenja na otvorenom moru prije toga. Pokazalo se da bi predložene promjene bile katastrofalne! Dvadeseto-trideseto minutni valovi otvorenog mora ispred Ciutadelle imaju puno više energije nego desetominutni. Ništa od promjena bez mjerenja!

5. Ako su vam sve te opcije preskupe i samo želite znati kad meteotsunami dolazi pa da sklonite muža/djecu/mačka i auto na sigurno, a sa brodom što bude, imate više opcija. Možete pratiti meteorološku situaciju. Meteotsunamiji na Mediteranu se u pravilu događaju ljeti za vrijeme onog šugavog vremena kad ne možete disati od vlage, a cijelo nebo je mutno od čestica što su došle tko zna otkud (iz Afrike!), pa onda udari pokoje grmljavinsko nevrijeme, plus minus još par uvjeta, dođe do nagle promjene tlaka zraka, i nagla promjena tlaka zraka (plus minus još par koraka) izazove meteotsunami. Balearska meteorološka služba (uvijek spremna da prognozira još jedan sunčani dan) čak izdaje i upozorenje za ovakve situacija: Poplava! Poplava! Zabranite sidrenje u Ciutadelli. Ali, kao i onog dječaka koji je stalno umišljao da vidi vuka, malo ih tko sluša. Čak i kad su u pravu (izdali su upozorenje dan prije katastrofalnog meteotsunamija iz 2006. godine). Problem je u tome što smo svi doživjeli i previše takvih ljetnih dana, a da meteotsunamija nismo ni nanjušili.

6. Bolja je opcija pratiti nagle promjene tlaka zraka. A ako ste u Veloj Luci na Korčuli ili u Starom Gradu na otoku Hvaru, imate sreće. IZOR (a.k.a Institut za oceanografiju i ribarstvo) to već radi za vas: http://jadran.izor.hr/barograf/ (Sve što vam treba je veeeeeeeeeoma brza internet veza i možete sa plaže nadzirati tlak zraka i praviti se vidoviti/pametni kad unaprijed prognozirate čudno ponašanje mora). Ideja je da se minutne promjene tlaka zraka prate bar na tri mjesta. Kad uočite naglu promjenu tlaka zraka na sve tri lokacije, možete izračunati kojom brzinom i smjerom ta promjena putuje. I ako su smjer i brzina povoljni za nastanak meteotsunamija (a moraju biti), bježite! Na Jadranu se trenutno tlak zraka svake minute mjeri u Visu, Veloj Luci i Starom Gradu.

7. Slično točki 6, možete mjeriti i dugačke valove na otvorenom moru. Odredite im smjer, brzinu i period. I ako ste u Veloj Luci i dočujete da prema njoj putuju valovi s periodom od oko 20-ak minuta, ponovno bježite!

8. Ili nemojte. Katalonci planiraju iskombinirati sustav za upozorenje sa sustavom za zaštitu. Njihova je ideja izgraditi pomičnu branu na ulazu u Ciutadellu pa kad im meteorološka situacija, mjerenja tlaka zraka i valova otvorenog mora, kažu da dolazi meteotsunami, zatvaraj vrata! I uživaj i dalje u ljetu!

I jedan povijesni kuriozitet. Francuska luka Le Havre imala je problem donekle sličan onom u Ciutadelli i Veloj Luci. Period seša (osciliranja mora u luci Le Havre) iznosio je par minuta i bio je sličan periodu usidrenih brodova (vezani za kopno/dno i brodovi se ponašaju poput njihala). Kad bi se period dolazećih valova s otvorenog mora poklopio s periodom seša i periodom oscilacija usidrenog broda, dolazilo je do trostruke rezonancije, nepredvidivog gibanja i do oštećenja brodova. Ovaj problem uspješno je riješen za vrijeme drugog svjetskog rata. Njemačka podmornica je greškom torpedirala lukobran Le Havre-a (valjda im se učinilo da se miče) i tako stvorila još jedan ulaz u luku širine 20-25 metara. Ova nova “konstrukcija” efikasno je promijenila period oscilacija luke, trostruka rezonancija više se nije događala, i nestalo je straha za brodove.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Zemlja

Svakome se dogodi da pokisne do kože usred oluje ili izgori na suncu ljeti, no to je sve ništa, jer postoje mjesta na kojima...

Klima

Globalno zatopljenje fenomen je zagrijavanja površine našeg planeta i nižih slojeva atmosfere, što za rezultat ima promjenu klimatskih uvjeta. Ono je do sada bilo...

Klima

Jako se malo može učiniti po pitanju samog tsunamija – seizmička i vulkanska aktivnost ne može se spriječiti ni potpuno točno prepoznati. Prošlo je...

Klima

Mail Online je objavio vijest o neobičnom vremenskom fenomenu. Isprva fotografije nalikuju obliku vala tsunamija koji je prekrio obalu Floride. Ali na olakšanje stanovnika...

Oglašavanje