Connect with us

Znanost

Hrvatska u znanosti

Predstavljeni ostaci naselja i najstarijeg broda na Jadranu

Na osnovi dosadašnjih rezultata istraživanja pretpostavlja se da su naselje tvorile kuće koje su bile sagrađene na pilonima od hrastova drva, a koji su zbog toga što se nalaze u mulju morskog dna izuzetno dobro očuvani.

– Istraživanja su proteklih godina vodili kustosi Arheološkog muzeja Istre, a predstavljeni su nalazi neolitičkog naselja i ostaci najstarijeg broda na Jadranu, koji se svojom unikatnošću mogu svrstati u sam vrh arheoloških otkrića – rekla je na današnjem predstavljanju Ida Koncani Uhač, voditeljica arheoloških istraživanja.

Naime, kada je u rujnu 2008. godine u podmorju uvale Zambratija, na području današnje lučice gdje je Lučka uprava Umag – Novigrad, kao investitor obavljao radove na produženju postojećeg lukobrana, Arheološki muzej Istre proveo je zaštitno arheološko istraživanje koje je dovelo do nevjerojatnih nalaza. Nakon uočenih tragova drvenih ostataka na morskom dnu, probnim je istraživanjem još iste godine utvrđeno da se radi o potopljenom prapovijesnom naselju iz razdoblja kasnog neolitika do ranog bakrenog doba. Nalazište se danas nalazi na dubini od 2,5 do 3,20 metara i prostire se na površini od oko 10 tisuća četvornih metara.Na osnovi dosadašnjih rezultata istraživanja pretpostavlja se da su naselje tvorile kuće koje su bile sagrađene na pilonima od hrastova drva, a koji su zbog toga što se nalaze u mulju morskog dna izuzetno dobro očuvani. Otkrivena je i veća količina životinjskih kostiju i brojni ulomci keramičkih posuda. Radiokarbonskim analizama radi određivanja datuma starosti, koje su napravljene na uzorku drveta pilona, otkriveno je da naselje datira između 4230. i 3980. godine prije Krista.

U središnjem dijelu uvale Zambratije na dubini od približno 2,20 metara otkriveni su ostaci brodske konstrukcije, također iz vremena prapovijesti, okvirno iz razdoblja prvog tisućljeća prije Krista, čime trenutačno ima titulu najstarije brodice ovakvog tipa na Jadranu. Konstrukcija broda spajana je zanimljivom tehnikom šivanja konopom kroz rupe na obodima platica (madira).

Dosad je otkriveno osam platica brodskog korita koje su napravljene od brijesta i jedno brodsko rebro. Dužina očuvanog korita brodice procjenjuje se na oko šest metara, dok mu je širina 2,4 metra.

VLM

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

2 komentara

2 Comments

  1. Ivan Horvat

    4 svibnja, 2012 kod 4:12 pm

    hrvatski titanic

  2. Marina Boban

    4 svibnja, 2012 kod 6:58 pm

    Čestitke kolegama!

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Hrvatska u znanosti

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh