Connect with us

Znanost

Wellness i prehrana

Pretilost predstavlja opasnost po zdravlje jednaku kao i pušenje

Populacija SAD-a postaje sve više pretila dok se broj pušača nastavlja smanjivati. Pretilost postaje jednak, ako ne i veći, prinosnik bremenu bolesti i skraćivanja životnog vijeka u usporedbi s pušenjem.

U članku objavljenom u veljači 2009. u časopisu American Journal of Preventive Medicine, istraživači sa Columbia University i The City College of New York su izračunali kako su jedinice kvalitete života (QALYs – Quality-Adjusted Life Years) koje se gube zbog pretilosti danas jednake, ako ne i veće, od onih izgubljenih zbog pušenja. Pušenje i pretilost su rizični faktori na koje se može utjecati. QALYs je određen mjerenjem odabranih čimbenika koji čine zdravstvenu kvalitetu života (HRQOL – Health-Related Quality of Life). QALYs je specifičan za svakog čovjeka jer ljudi imaju različito viđenje vlastite kvalitete života.

Od 1993. do 2008. godine provedena je studija nazvana Behavioral Risk Factor Surveillance System (BRFSS), najveće tekuće zdravstveno istraživanje koje obuhvaća odrasle u Americi. Provedeni su intervjui s više od 3 500 000 odraslih građana SAD-a. 1993. godine je provedeno 102 263 intervjua dok je 2008. provedeno 406 749. Ispitanici su odgovarali na pitanja o nedavnim bolestima i općenito o fizičkom i mentalnom zdravlju. Autori su obradili dobivene podatke i pretvorili ih u QALYs jedinice izgubljene zbog pušenja i pretilosti.

Od 1993. do 2008. broj se pušača smanjio za 18.5% a gubitak QALYs vezanih uz pušenje je ostao relativno stabilan na 0.0438 QALYs izgubljenih na cijelu populaciju. Tijekom tog perioda broj pretilih se povećao za 85% i rezultirao s 0.0464 izgubljenih QALYs. Pušenje je imalo veći utjecaj na smrt dok je pretilost više utjecala na obolijevanje.

Istraživači Haimiao Jia i Erica I. Lubetkin tvrde: “Iako su se životni vijek i QALE s vremenom povećali, porast QALYs izgubljenih zbog pretilosti doprinosi smrtnosti što će u budućnosti rezultirati smanjenjem životnog vijeka. Ovakvi podaci su vrlo važni zbog postavljanja ciljeva poput smanjivanja rizičnih faktora na koje se može utjecati i eliminiranja zdravstvenih disparantnosti.

Izvor: esciencenews.com

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Wellness i prehrana

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh