Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Klima

PRETVARAJU SE DA SU LJUDI: Čak četvrtinu objava o klimatskim promjenama postavili “botovi”

Studija istraživača sa Sveučilišta Braun otkrila je da čak četvrtinu objava o klimatskim promjenama na Twitteru zapravo postavljaju botovi.

Botovi su računalni programi koji mogu “imitirati” ljude i objavljivati ili slati poruke na društvenim mrežama. Istraživači su otkrili tweetove koje su objavili botovi kako bi stvorili dojam da postoji visok nivo poricanja klimatskih promjena.

Istraživački tim analizirao je 6,5 milijuna tweetova iz perioda koji je bio vezan za najavu predsjednika Donalda Trumpa iz Lipnja 2017. da SAD izlazi iz pariškog klimatskog sporazuma.

Otkriće je pokazalo da su botovi vjerojatno objavili 25 posto tweetova o klimatskim promjenama. Većina tih objava fokusirana je na poricanje globalnog zagrijavanja ili odbacivanje dokaza o klimi.

Botovi na obje strane

Botovi su automatizirani za slanje ili slanje poruka, ali ih svejedno mora postaviti ljudska osoba. Tim Sveučilišta Braun nije mogao utvrditi tko stoji iza ovih “botovskih” objava.

Korišten je alat nazvan Botometer, kako bi odredili vjerojatnost da su neki tweet objavili botovi.

Otkriveni su tweetovi o “lažnoj znanosti”, kojih je bilo 38 posto od strane botova.

Puno je manje vjerojatno da objave koje podržavaju akciju za zaštitu životne sredine dolaze od botova. Istraživači su otkrili da samo pet posto tweetova koji zagovaraju takvu akciju potiče od ove vrste softvera, navodi BBC.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Američki znanstvenici koji prate broj i kretanje medvjeda koji žive u područjima oko Arktičkog oceana tvrde da polarni medvjedi zbog klimatskih promjena napuštaju svoja...

Klima

Znanstvenici promatraju promjene u klimi na Zemlji u svakoj regiji i u cijelom klimatskom sustavu. Prema posljednjem izvješću Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC)...

Klima

Unatoč činjenici da još uvijek postoje oni koji osporavaju klimatske promjene, snimke koje je zabilježio Google Earth od 1984. godine do danas prikazuju njihove...

Klima

Zapad SAD-a, koji postaje sve suši, zahvaćen je razarajućim požarima, dok se istok bori s problemom obilnih padalina, povremeno i uraganima, što u drugim...

Oglašavanje