Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Klima

PRETVARAJU SE DA SU LJUDI: Čak četvrtinu objava o klimatskim promjenama postavili “botovi”

Studija istraživača sa Sveučilišta Braun otkrila je da čak četvrtinu objava o klimatskim promjenama na Twitteru zapravo postavljaju botovi.

Botovi su računalni programi koji mogu “imitirati” ljude i objavljivati ili slati poruke na društvenim mrežama. Istraživači su otkrili tweetove koje su objavili botovi kako bi stvorili dojam da postoji visok nivo poricanja klimatskih promjena.

Istraživački tim analizirao je 6,5 milijuna tweetova iz perioda koji je bio vezan za najavu predsjednika Donalda Trumpa iz Lipnja 2017. da SAD izlazi iz pariškog klimatskog sporazuma.

Otkriće je pokazalo da su botovi vjerojatno objavili 25 posto tweetova o klimatskim promjenama. Većina tih objava fokusirana je na poricanje globalnog zagrijavanja ili odbacivanje dokaza o klimi.

Botovi na obje strane

Botovi su automatizirani za slanje ili slanje poruka, ali ih svejedno mora postaviti ljudska osoba. Tim Sveučilišta Braun nije mogao utvrditi tko stoji iza ovih “botovskih” objava.

Korišten je alat nazvan Botometer, kako bi odredili vjerojatnost da su neki tweet objavili botovi.

Otkriveni su tweetovi o “lažnoj znanosti”, kojih je bilo 38 posto od strane botova.

Puno je manje vjerojatno da objave koje podržavaju akciju za zaštitu životne sredine dolaze od botova. Istraživači su otkrili da samo pet posto tweetova koji zagovaraju takvu akciju potiče od ove vrste softvera, navodi BBC.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Klima

Zapad SAD-a, koji postaje sve suši, zahvaćen je razarajućim požarima, dok se istok bori s problemom obilnih padalina, povremeno i uraganima, što u drugim...

Ekologija i okoliš

Teret zagađenja i klimatskih promjena varira diljem Europe, s očitim razlikama između zemalja na zapadu i istoku kontinenta.

Klima

Znanstvenici upozoravaju da je topljenje leda na Grenlandu 15 puta intenzivnije u odnosu na prethodnu godinu.

Geografija i geologija

Trenutno je mapirana površina dvostruko veća od Australije, a preostala površina za mapiranje dvostruko je veća od Marsa.