Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Klima

PRETVARAJU SE DA SU LJUDI: Čak četvrtinu objava o klimatskim promjenama postavili “botovi”

Studija istraživača sa Sveučilišta Braun otkrila je da čak četvrtinu objava o klimatskim promjenama na Twitteru zapravo postavljaju botovi.

Botovi su računalni programi koji mogu “imitirati” ljude i objavljivati ili slati poruke na društvenim mrežama. Istraživači su otkrili tweetove koje su objavili botovi kako bi stvorili dojam da postoji visok nivo poricanja klimatskih promjena.

Istraživački tim analizirao je 6,5 milijuna tweetova iz perioda koji je bio vezan za najavu predsjednika Donalda Trumpa iz Lipnja 2017. da SAD izlazi iz pariškog klimatskog sporazuma.

Otkriće je pokazalo da su botovi vjerojatno objavili 25 posto tweetova o klimatskim promjenama. Većina tih objava fokusirana je na poricanje globalnog zagrijavanja ili odbacivanje dokaza o klimi.

Botovi na obje strane

Botovi su automatizirani za slanje ili slanje poruka, ali ih svejedno mora postaviti ljudska osoba. Tim Sveučilišta Braun nije mogao utvrditi tko stoji iza ovih “botovskih” objava.

Korišten je alat nazvan Botometer, kako bi odredili vjerojatnost da su neki tweet objavili botovi.

Otkriveni su tweetovi o “lažnoj znanosti”, kojih je bilo 38 posto od strane botova.

Puno je manje vjerojatno da objave koje podržavaju akciju za zaštitu životne sredine dolaze od botova. Istraživači su otkrili da samo pet posto tweetova koji zagovaraju takvu akciju potiče od ove vrste softvera, navodi BBC.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Zemlja

Zemlja se mijenja brže nego što bilo tko može i pomisliti

Ekologija i okoliš

Iako ih čovječanstvo desetljećima tretira kao deponiju smeća, oceani pokazuju da su nevjerojatno otporni, tvrdi se u novom znanstvenom istraživanju. Ako se ulože napori...

Geografija i geologija

U posljednja dva tjedna zabilježeno je čak devet potresa širom svijeta. Neki od njih su bili veoma razorni i odnijeli su desetine života sa...

Klima

Najcrnji scenarij emisija ugljičnog dioksida u ovom stoljeću, koji bi povećao globalnu temperaturu za 6 stupnjeva Celzija, sve je manje vjerojatan, napisala je skupina znanstvenika u...

Oglašavanje