Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Preuranjena menopauza povećava rizik od zdravstvenih problema u 60-ima

Među ženama kod kojih menopauza nastupi oko četrdesete godine života ili ranije, što se smatra preuranjenom menopauzom, uočena je triput veća mogućnost od razvoja višestrukih kroničnih medicinskih problema u šezdesetima u odnosu na žene kod kojih ona nastupi u dobi od 50 ili 51. godine života.

Rezultati su to istraživanja, kojim je obuhvaćeno više od 5000 Australki u dobi od 45 do 50 godine, čije je zdravstveno stanje praćeno od početka studije 1996. do 2016.

Oni su objavljeni u ponedjeljak u časopisu Human Reproduction, jednom od vodećih svjetskih časopisa za reproduktivnu medicinu.

Trećina života u postmenopauzi

Znanstvena analiza bila je ograničena na prirodan početak menopauze. Rezultati o preuranjenoj menopauzi nakon nekoga operativnog zahvata nisu uključeni u studiju.

Znanstvenici ipak ističu da će za potvrdu rezultata studije trebati provesti dodatna istraživanja na većem broju žena, prenosi Hina.

Zdravstveni radnici trebali bi razmotriti mogućnost sveobuhvatnog pregleda i procjene faktora rizika tijekom liječenja žena kod kojih je nastupila preuranjena menopauza“, smatra Gita Mishra, znanstvenica sa Sveučilišta Queensland u Brisbaneu i glavna autorica članka.

S obzirom na to da je životni vijek žena u zemljama s visokim prihodima produljen i danas iznosi i više od 80 godina, većina žena trećinu života proživi u razdoblju postmenopauze.

Otprije se zna da je preuranjena menopauza, koja nastupi u dobi od 40 godina ili ranije povezana s nizom medicinskih problema koji se mogu pojaviti kasnije u ženinu životu, a među njima prednjače kardiovaskularne bolesti i dijabetes.

No, malo je podataka o postojanju povezanosti između prirodne menopauze i razvoja višestrukih medicinskih problema, poznatih kao multimorbiditet.

Žene uključene u studiju na prvu su grupu pitanja odgovorile 1996. godine, na drugu dvije godine kasnije, a na preostala pitanja odgovarale su svake tri godine do završetka studije 2016.

Morale su navesti jesu li im u posljednje tri godine dijagnosticirane ili su se liječile od bilo koje od sljedećih jedanaest bolesti: dijabetesa, visokoga krvnog tlaka, srčanih bolesti, moždanog udara, artritisa, osteoporoze, astme, kronične opstruktivne bolesti pluća (KOPB), depresije, anksioznosti ili raka dojke.

U grupu žena s multimorbiditetom svrstane su sve sudionice istraživanja koje su odgovorile da boluju od najmanje dvaju od navedenih stanja.

Menopauza povezana s kroničnim bolestima

Tijekom dvadeset godina, koliko je trajala studija, 2,3 posto žena ušlo je ranije u menopauzu, a kod 55 posto ih se razvio multimorbiditet.

U usporedbi sa ženama kod kojih je menopauza nastupila u dobi od 50 do 51 godine, kod onih koje su u nju ušle ranije uočena je dvostruko veća mogućnost od razvoja više bolesti istodobno u dobi od 60 godina te triput veća mogućnost nakon šezdesete godine života.

Preuranjena menopauza bez sumnje je povezana sa spomenutim povećanim rizikom od raznih bolesti, čak i nakon što se u obzir uzmu ostali faktori koji bi mogli utjecati na rezultate (je li žena rodila, koliko ima djece, pati li od prekomjerne težine, puši li, bavi li se fizičkom aktivnošću, kakvog je stupnja obrazovanja…), navode australski znanstvenici.

No oni ističu da studija ne upućuje na to da je preuranjena menopauza uzrok multimorbiditeta, nego ukazuje na snažnu povezanost menopauze s istodobnom prisutnošću više različitih kroničnih bolesti.

Menopauza, baš kao i preuranjena menopauza, nastupaju kada se potroše jajne stanice odnosno rezerva jajnih stanica padne ispod kritičnog broja i tada jajnik više ne proizvodi ženske spolne hormone – estrogen i progesteron.

Smatra se da prosječna žena u svojem reproduktivnom životu ima oko 380 do 400 ciklusa, da ovulira oko 400 zrelih jajnih stanica, a u procesu sazrijevanja utroši oko 15 do 20 tisuća folikula. Neke su žene rođene s manjom ‘zalihom’ jajnih stanica, koje se brže potroše.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Zdravlje i Medicina

Komplikacije tijekom trudnoće, povezuju se sa povećanim rizikom razvoja srčanih bolesti kasnije u životu majke. Komplikacije uključuju spontani pobačaj, preeklampsiju, gestacijski dijabetes i prijevremeni...

Biologija

U prosjeku, žene žive šest do osam godina duže od muškaraca. Naravno, pod pretpostavkom da se prema njima dobro postupa, ali to je nešto...

Društvene znanosti

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prvi put je izračunala ekonomsku cijenu genitalnog sakaćenja žena i objavila je u četvrtak da svake godine takvi zahvati stoje...

Društvene znanosti

Lijepo odjevena skupina neudanih žena kruži konferencijskom dvoranom prepunom stolova, neobavezno razgovarajući i razmjenujući životopise kako bi pronašle bračnog partnera. Sve su u pratnji roditelja.  Jedna 39-godišnjakinja,...

Oglašavanje