Connect with us

Znanost

Izvor: 24sata, Foto: ESA

Planete i mjeseci

Priprema za Mars: Astronauti će godinu dana biti na Mjesecu

Put do Marsa je dugačak, ali NASA ima jasan plan koji uključuje i cjelogodišnju misiju u orbiti oko Mjeseca kako bi za 10 godina znali što će nas čekati na tom putovanju do Crvenog planeta.

Mars je sljedeći veliki korak za čovječanstvo, ali na tom putu čeka nas još niz stepenica na kojima se moramo pripremiti za tako veliku misiju. Jedna od njih bit će cjelogodišnja misija na Mjesec.

Greg Williams iz NASA-e na skupu u Washingtonu je govorio o planu čiji je cilj Mars. Nizom letova prema Mjesecu prvo će se izgraditi baza koja će biti temelj kasnije misije na Mars. Tamo planiraju i dopremiti letjelicu kojom će 2030-ih posada krenuti na Crveni planet. Međutim, prije stvarnog puta 2027. će ih čekati godišnja misija u istoj letjelici u orbiti oko Mjeseca kako bi znali što će ih kasnije čekati tijekom stvarnog putovanja koji će trajati 1000 dana.

Put prema Marsu bit će ogroman projekt na kojem NASA očekuje suradnju raznih država, a na početku će se morati graditi i nova generacija svemirskih stanica. Prva baza u orbiti između Zemlje i Mjeseca mogla bi biti lansirana već za tri godine.

Deep Space Gateway bazu gradit će Boeing, a ona će biti ključna za nova istraživanja dubokog svemira. Pogonit će ju novi solarno-električni pogon (SEP) kojeg razvija NASA, a radi se o sustavu koji Sunčevu energiju pretvara u električnu i potom je koristi da ionizira gorivo (poput ksenona). Novim pogonom trebali bi 10 puta manje goriva od klasičnih kemijskih pogonskih sustava, prenosi Space.com

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

9 komentara

9 Comments

 1. Damir Kadić

  svibanj 12, 2017 kod 2:39 pm

  Ne ako mali zeleni kažu No Humans allowed.. 😀

 2. Zoran Ferenčić

  svibanj 12, 2017 kod 5:03 pm

  novi sf film……

 3. Pero Bosnjakovic GF

  svibanj 12, 2017 kod 6:24 pm

  A gdje ce se pripremati za boravak na Mjesecu…..

 4. Elvis Gavrilović

  svibanj 12, 2017 kod 6:31 pm

  Konji sjebat ce ovu predivnu prirodu koju imamo kako bi zaradili lovu da bi istu
  utrosili u izgradnju ove gluposti i sad nek mi netko kaze da smo mi inteligentna bica

 5. Vahidin Brčaninović

  svibanj 12, 2017 kod 6:32 pm

 6. Benic Jasmin

  svibanj 12, 2017 kod 11:17 pm

  Vidi ovih sto još misle da je zemlja ravna..inteligencija pršti na sve strane..

 7. Krešimir Brezan

  svibanj 13, 2017 kod 3:47 pm

  Domagoj Kasalo

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Više u Planete i mjeseci

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh