Connect with us

Znanost

Elektronika

Probijena antipiratska zaštita za PS3


George Hotz, haker iz Sjedinjenih država koji se proslavio otključavanjem Appleovog iPhone-a, nedavno je uspio probiti zaštitu Sonyjeve Playstation 3 konzole.

Vještom hakeru trebalo je pet tjedana da uspije u svojem naumu. Hotz tvrdi da trenutno radi na usavršavanju tehnike te obećaje da će cijeli postupak ubrzo objaviti na internetu. Probijanje zaštite omogućit će korisnicima igranje piratskih igara i instaliranje vlastitih programa. PS3 je jedina konzola koja do sada nije bila hakirana unatoč tome što je na tržištu preko tri godine.

„Playstation 3 je dugo pratila fama neprobojne konzole – ali kao što vidite ništa nije neprobojno,“ izjavio je Hotz za BBC. „Sada sa sistemom mogu raditi što me volja. Osjećam se kao da sam stekao nevjerojatnu novu moć. Sada samo moram odlučiti što ću s njom.“ Tvrtka Sony odaslala je službeno priopćenje u kojem navodi da „istražuju navedene navode“ te kako će izaći sa službenom izjavom kada skupe više informacija.

Hotz je započeo sa hakiranjem konzole prošloga ljeta. Tri tjedna se bavio samo analiziranjem hardwarea. Nakon duže pauze vratio se na projekt pokušavajući probiti zaštitu, koju je opisao kao iznimno sigurnu.

Spretni haker izjavio je kako još nije spreman otkriti sve detalje svojeg podviga, ali navodi kako je probijanje zaštite 5 % hardverski i 95% softverski problem. Hardware služi kako bi se stvorila rupa u zaštiti, što čini temelj za daljnje napredovanje. Hotz priznaje kako nije uspio hakirati kompletan sistem, kao što je zaštićena memorija, ali je pronašao način da natjera konzolu da radi ono što on želi. Hotz navodi da će nastaviti rad na kompletnom hakiranju sistema te će objaviti postupak na internetu jednom kada bude dovršen. Naglasio je da će objaviti i takozvani „root key,“ osnovni kod konzole koji će omogućiti kolegama hakerima da probiju zaštitu na drugim dijelovima sistema.

Hotz je izjavio kako ga je pri probijanje zaštite vodila znatiželja i namjera da omogući daljnju modifikaciju konzole. „Da budem iskren, nikada nisam proveo puno vremena igrajući igre na PS3-u. Imam samo jednu igru, ali nikada joj nisam posvetio previše vremena.“ Otvaranje sistema omogućit će korisnicima da instaliraju druge operativne sustave te da igraju igre koje su sami programirali. Probijanje zaštite omogućit će korisnicima i igranje PS2 igara. Novije PS3 konzole nemaju tu mogućnost zbog kontroverzne odluke Sonya da ukloni dio hardwarea koji je to omogućavao.

Hotz priznaje da bi se probijanje zaštite moglo iskoristiti za pokretanje piratskih igara. „ Ja osobno ne želim imati nikakve veze sa tim,“ izjavio je za BBC. Industrija video igara oštro reagira na piratstvo i modifikaciju igraćih konzola. Nedavno je Microsoft isključio na tisuće igrača iz svoje on line usluge Xbox Live zbog modificiranja konzola kako bi se mogle igrati piratske igre.

Probijanje zaštite izvedeno je dodavanjem male hardwareske komponente, što znači da Sony vrlo vjerojatno neće biti u stanju popraviti nastalu štetu. George Hotz postao je slavan već 2007. kada je kao 17-godišnjak prvi uspio „otključati“ Appleov iPhone koji je bio programiran tako da ga mogu koristiti samo pretplatnici AT&T-a u Sjedinjenim državama. Nakon otključavanja, iPhone se mogao koristiti na svim raspoloživim mrežama.

Izvor: BBC

 

Tražili ste na googlu:

piratske igre za ps3, kako igrati piratske igre na ps3, ps3 piratske igre, ps3 igre piratske, playstation 3 piratske igre

Nastavi čitati
Advertisement

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Elektronika

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh