Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Problemi na Internacionalnoj svemirskoj stanici

Astronauti koji borave na Internacionalnoj svemirskoj stanici probuđeni su tijekom noći 29. rujna kako bi ustanovili što dovodi do curenja zraka.

Foto: NASA

Članovi posade izvor problema pokušavaju otkriti već nekoliko tjedana, a potraga je postala temeljitija nakon što je 28. rujna potvrđeno da se curenje pojačalo. Promjene u oštećenju su ustanovljene na temelju promjene temperature u unutrašnjosti stanice, a stručnjaci sa Zemlje pretpostavljaju da se problem nalazi u radnom dijelu stanice, u ruskom modulu koji nosi ime Zvezda. Taj modul sadrži vitalnu opremu za održavanje života na svemirskoj stanici i prostorije u kojima borave dva člana posade. Kako bi se utvrdilo točno područje iz kojega zrak dolazi, potrebne će biti daljnje analize.

Foto: NASA

NASA-in astronaut i zapovjednik stanice Chris Cassidy i kozmonauti ruske svemirske agencije (Roscosmos) Anatolij Ivanišin i Ivan Vagner dobili su uputu da se presele u ruski segment radi prikupljanja podataka na različitim lokacijama u ruskim modulima, prenosi BBC.

To je treći put u nešto više od mjesec dana da se posada morala izolirati s ruske strane kako bi otkrili sve veće curenje na stanici.

Tijekom noći analizirana su mjerenja tlaka kako bi se pokušalo izolirati izvor curenja. Kad su provjere završile, posada je još jednom otvorila grotla između američkog i ruskog dijela stanice te nastavila svoje uobičajene aktivnosti.

Ovo nije prvi put da članovi posade na Internacionalnoj svemirskoj stanici tragaju za oštećenjem. U kolovozu 2018. godine postojao je već sličan problem. Tad je na ruskoj Soyuz letjelici, koja se u to vrijeme nalazila na stanici, otkriven otvor od dva milimetra. Na kraju je zaključeno da se radilo o defektu koji je nastao tijekom proizvodnje.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Svemir

Američka svemirska agencija je, po prvi put ikad, lansirala misiju čiji je cilj stati na put opasnim nebeskim tijelima. To je prva planetarna obrambena...

Svemir

Europska svemirska agencija (ESA) priopćila je da se lansiranje novog NASA-inog teleskopa, koji treba zamijeniti slavni Hubble, odgađa. Do odgode je došlo kako bi...

Svemir

NASA je službeno prilagodila svoj raspored za misiju Artemis III i neće sletjeti na Mjesec 2024. godine. Agencija je sada postavila cilj da prvu...

Svemir

NASA je objavila da je svemirski teleskop Hubble po drugi put ove godine doživio kvar zbog kojeg su neke njegove funkcije prestale s radom....

Oglašavanje