Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Klima

Prognozeri vremena preuzimaju ulogu učitelja znanosti

U vremenu kad samo rijetke TV postaje zapošljavaju posebnog znanstvenog izvjestitelja, TV prognozeri vremena mogli bi se činiti kao logični ljudi koji bi mogli preuzeti tu ulogu, a u puno slučajeva to i čine. U najvećoj i najreprezentativnijoj anketi o televizijskim prognozerima vremena do danas, Centar za komunikaciju o klimatskim promjenama sa Sveučilišta George Mason pokazuje da je dvije trećine prognozera vremena zainteresirano za izvještavanje o klimatskim promjenama i mnogi kažu da su već preuzeli ulogu neformalnog učitelja znanosti.

“Naše ankete gledatelja pokazale su da mnogi Amerikanci prate lokalne TV prognozere vremena radi informacije o globalnom zatopljenju”, kaže Edward Maibach, upravitelj Centra za komunikaciju o klimatskim promjenama. “Rezultati ove posljednje ankete pokazuju da televizijski prognozeri vremena imaju – ili mogu imati – važnu ulogu kao neformalni učitelji o klimatskim promjenama.”

Prema anketi, klimatska promjena već je jedna od najčešćih znanstvenih tema o kojima diskutiraju televizijski prognozeri vremena – najčešće u prilikama kad mogu govoriti, no često i na početku i kraju svojih javljanja u eter, na blogovima i web stranicama, na radiju i u novinskim kolumnama.

Prognozeri vremena također su naglasili da su zainteresirani za donošenje priče bliske lokalnim gledateljima – izvještavajući o lokalnim pričama kao što su potencijalne poplave/suše, pojave ekstremnih vrućina, kvaliteta zraka i usjeva. Otprilike četvrtina sudionika ankete rekli su da su već primijetili dokaze klimatske promjene u svojim lokalnim vremenskim uzorcima.

“Samo oko 10 posto televizijskih postaja ima posebnog specijalista koji pokriva ove teme”, kaže profesor novinarstva Kristopher Wilson sa Sveučilišta u Teksasu, suradnik na anketi. “Uobičajeno, i u puno slučajeva vlastitim izborom, znanstvene priče postaju područje jedine znanstveno obrazovane osobe u redakciji – prognozera vremena.

Mnogi prognozeri vremena kažu da bi njihove mogućnosti da obrazuju gledateljstvo o klimatskoj promjeni bile veće kad bi imali pristup sredstvima kao što su razgovori s klimatolozima i visoko kvalitetne ilustracije i animacije koje bi koristili u javljanjima.

Unatoč njihovom interesu za češćim izvještavanjem na tu temu, ipak većina prognozera vremena (61 %) osjeća da postoji puno neslaganja među znanstvenicima o temi globalnog zatopljenja. Iako je 54 % sudionika naznačilo da se globalno zatopljenje događa, 25 % naznačilo je da se ne događa, a 21 % kaže da još ne znaju.

“Nedavna anketa pokazala je da je više od 96 % vodećih klimatologa uvjereno da je globalno zatopljenje stvarno i da je ljudska aktivnost značajan uzrok zatopljenja”, kaže Maibach. “Klimatolozi bi možda trebali uputiti svoje mišljenje direktno američkim prognozerima vremena, jer ove dvije skupine, kako se čini, imaju prilično različita shvaćanja o znanstvenom konsenzusu na temu klimatske promjene.”

Ova anketa dio je istraživačkog projekta o meteorolozima financiranog od strane Nacionalne zaklade za znanost. Koristeći ove podatke, Maibach i njegova istraživačka skupina provest će terensko testiranje edukativnih isječaka spremnih za emitiranje u trajanju od 30 sekundi, koje će televizijski prognozeri vremena moći koristiti u svojim svakodnevnim emitiranjima kako bi obrazovali gledatelje o vezi između najavljenih (ili sadašnjih) ekstremnih vremenskih pojava i promjena globalne klime.

Konačno, skupina se nada da će odgovoriti na najvažnija pitanja istraživanja i poduprijeti nastojanja u aktiviranju televizijskih prognozera vremena diljem Zemlje kao važnih izvora neformalne znanstvene edukacije o klimatskoj promjeni.

Izvor: George Mason University

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Oglašavanje