Connect with us

Znanost

Foto: Reuters

Arheologija i paleontologija

Pronađen “djed” T. Rexa

Važan fosilni trag iz Afrike.

Fosilni otisak stopala s tri prsta koji su dugački 57 centimetara pokazuje kako je neki ogromni dinosaur mesožder harao južnim dijelovima Afrike. Bilo je to prije 200 milijuna godina, u prijevodu: u vrijeme kada je većina grabežljivaca dinosaura bila otprilike srednjeg rasta.

Znanstvenici su opisali pronađene otiske stopala iz drevnog riječnog korita u Lesotu i procijenili su kako je dinosaur, kojeg su nazvali Kajentapus ambroholohali, bio dugačak oko 9 metara.

Zasad nisu pronađene nikakve fosilne kosti, ali otisci stopala su sami za sebe pokazali mnogo toga o životinji. Znanstvenici su izveli zaključak kako se radilo o jednom zaista ogromnom teropodu – dvonožnom mesožderu iz skupine dinosaura čiji su kasniji pripadnici bili i divovski tiranosaur i gigantosaur. Iz teropoda su se kasnije također razvile ptice.

Dotični kajentapus je živio u ranijem razdoblju jure, upravo nakon masovnog izumiranja grabežljivih gmazova koji su  bili živjeli u prijašnjem razdoblju trijasu kada su se prvi put i pojavili dinosauri. “Ovo naše otkriće potvrđuje hipotezu kako su teropodi postajali veliki relativno rano u svojoj evoluciji, no očito ne prije doba koje označava prijelaz iz trijasa u juru”, poručuje paleontolog Fabien Knoll iz španjolske fondacije Dinopolis i britanskog sveučilišta u Manchesteru.

Nema postojanja skeletnih ostataka toliko velikih dinosaura mesoždera iz tako ranog doba razvoja dinosaura koji je živio na južnoj polutki superkontinenta Gondvane. Postoje, recimo, drugi fosilni otisci stopala iz Poljske koji su pokazali kako je teropod otprilike slične veličine naseljavao superkontinent Laurasiju, po svoj prilici, negdje u to isto vrijeme. “Fosilni ostaci teropoda slične veličine datiraju tek iz razdoblja 30 milijuna godina kasnije”, rekao je Knoll.

Sami otisci stopala su pronađeni točno na mjestu koje je nekada bilo riječno dno. “Radi se zapravo o prvom dokazu jednog tako iznimno velikog mesoždera koji je tumarao tim predjelima kojima su dominirali različiti biljožderi, svežderi i puno manji grabežljivi dinosauri”, rekla je paleontologinja Lara Sciscio sa sveučilišta Cape Town iz Južnoafričke Republike. Rezultati samog istraživanja su objavljeni prije nekoliko dana u časopisu PLOS ONE.

Dan nakon objave su zatim neki drugi znanstvenici, u časopisu Scientific Reports, opisali još jednog novopronađenog dinosaura. Nazvan je materonodon provincialis, a živio je prije 70 milijuna godina i njegovi su fosilni ostaci otkriveni na jugu Francuske. Uočljivo obilježje materonodona su bili njegovi veliki zubi.

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

6 komentara

6 Comments

 1. Ivan Kos

  listopad 29, 2017 kod 10:39 pm

 2. Vigor Vigor

  listopad 30, 2017 kod 6:02 am

  Lijep momak za djeda,dobro se drži obzirom da je Jurska generacija

 3. Blanka Mudrinić

  listopad 30, 2017 kod 6:19 am

  Novica dneva

 4. Janos Erdes

  listopad 31, 2017 kod 5:01 am

  Pronašli tragove stopala I sad po tome znaju koja je vrsta dinosaurusa znači nevera brate hahaha naučnici ne mogu da utvrde bre naj osnovnije stvari a kamo li pre “milijarde” godina šta je postojalo , gluposti 🙂

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Arheologija i paleontologija

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh