Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Neuroznanost

Pronađen ključ za liječenje depresije?

Što nas čini sretnima? Obitelj? Ljubav? Novac? Ili pak peptid? Neurokemijske promjene koje leže u pozadini ljudskih emocija i društvenog ponašanja velika su nepoznanica. Ali sada je prvi put uspješno izmjerena količina otpuštanja specifičnog peptida, neurotransmitera hipokretina. Naime, kad su sudionici bili sretni, razina hipokretina uvelike se povećala, dok se znatno smanjila kad su se osjećali tužnima.

Već duže vrijeme postoji ideja o mogućnosti liječenja psihijatrijskih poremećaja tako da se prvo identificiraju mjerljive abnormalnosti u kemiji mozga, odnosno da se prvo usporedi razina određene kemijske tvari u mozgu zdravih osoba i osoba s nekim psihičkim poremećajem. Tamo gdje su razlike značajne, znači da ta kemijska supstanca igra bitnu ulogu u održavanju simptoma poremećaja. Nadalje se povećanjem ili sniženjem razine te tvari u mozgu, ovisno o smjeru njezina djelovanja, mogu izliječiti ili barem ublažiti promatrani simptomi. Istraživanjem objavljenim u časopisu Nature Communications ova ideja dobila je i empirijsku potporu jer je pokazano kako se povećanjem razine hipokretina može podignuti raspoloženje, ali i budnost ljudskog organizma.

U istraživanju je također prvi put izmjerena razina peptida MCH, odnosno hormona stimulacije melanocita. Pokazalo se da je razina MCH u budnome stanju minimalna, a znatno se povećava tijekom sna. Takvi podatci sugeriraju da MCH ima ključnu ulogu u procesu spavanja, odnosno u pobuđivanju osjećaja pospanosti.

Jerome Siegel, glavni autor istraživanja te profesor psihijatrije i upravitelj Centra za istraživanje sna na Semel institutu za neuroznanost i ljudsko ponašanja pri UCLA, zaključuje kako dobiveni rezultati imaju značajnu ulogu u objašnjenju uzroka i mehanizma narkolepsije, kao i depresije koja se često javlja uz narkolepsiju. Narkolepsija je neurološki poremećaj kojeg karakteriziraju pretjerana pospanost i iznenadni, nekontrolirani periodi dubokog sna gdje osoba već tijekom prvih pet minuta ulazi u REM fazu, dok REM faza kod većine ljudi nastupa otprilike nakon sat vremena spavanja. Rezultati studije pokazali su kako osobe koje imaju narkolepsiju, ujedno imaju i 95% manje živčanih stanica s hipokretinom od onih koji nemaju isti poremećaj. Ovo je prvi dokaz postojanja biološkog uzroka u razvoju narkolepsije.

Budući da je depresija snažno povezana s narkolepsijom, u Siegelovom laboratoriju započeto je istraživanje hipokretina i njegove moguće povezanosti s depresijom. Depresija je vodeći uzrok invaliditeta uzrokovanoga psihijatrijskim poremećajima u SAD-u. Njezina pojavnost u populaciji kreće se od 5-10%, a procjenjuje se da je rizik obolijevanja tijekom života 20-30%.  Depresija može dovesti do samoubojstva tako da 15% osoba koje nisu liječene ili su pak neadekvatno liječene, počini samoubojstvo, a znatno veći broj njih pokuša samoubojstvo. Takve činjenice ukazuju na iznimnu važnost otkrivanja uzroka depresije i njihovog tretiranja. Do sada se korištenje antidepresiva, kao što je selektivni inhibitor ponovne pohrane serotonina (SSRIs), nije temeljilo na dokazima o manjku ili višku nekog od neurotransmitera.

Podatci o razini hipokretina i MSH peptida dobiveni su izravno iz mozga osmero pacijenata na liječenju u Ronald Reagan UCLA medicinskom centru za epilepsiju otpornu na lijekove. Dr. Itzhak Fried, profesor neurokirurgije i psihijatrije te koautor istraživanja, ugradio je elektrode u mozak pacijenata kako bi odredio žarište potencijalnoga kirurškog postupka za liječenje simptoma narkolepsije i depresije. Položaj elektroda temeljen je isključivo na kliničkim kriterijima. Istraživači su, uz pristanak sudionika, koristili iste elektrode kako bi dokazali hipoteze vlastitoga istraživanja.

Za mjerenje razine hipokretina i MCH peptida korištena je opna slična onoj što se koristi u hemodijalizi i vrlo osjetljivoj radioimunološkoj proceduri. Podatci su izmjereni dok su pacijenti u svojoj sobi 1) gledali televiziju, 2) bili uključeni u društvene interakcije poput razgovora s liječnikom, medicinskim sestrama i osobljem ili članovima obitelji; 3) jeli, 4) sudjelovali u različitim kliničkim manipulacijama i 5) prolazili kroz razdoblja promjene u stanjima spavanja i budnosti. Tijekom istraživanja vođene su bilješke o aktivnostima kako bi se mogla procijeniti pobuđenost organizma, s tim da bi se svakih 15 minuta prikupljali podatci o razini peptida u trajanju od 15 minuta.

Dok su sudionici bili budni, svakih sat vremena rješavali bi upitnike pomoću kojih su procijenjena njihova raspoloženja i stavovi. Rezultati su otkrili kako razina hipokretina nije povezana s pobuđenosti općenito, ali je bila maksimalna tijekom pozitivnih emocija, ljutnje, društvenih interakcija i budnog stanja. Nasuprot tome, razina MCH peptida bila je najviša tijekom spavanja, a najniža za vrijeme društvenih interakcija.

Siegel smatra da navedeni podatci ukazuju na iznimnu važnost emocionalnog konteksta u aktivaciji sna i pobuđenosti kod ljudi. Također pokazuju kako abnormalnosti u aktivaciji ovih sustava mogu doprinijeti razvoju različitih psihijatrijskih poremećaja. Trenutno različite farmaceutske tvrtke rade na razvoju antagonista hipokretina u svrhu razvoja tableta za spavanje, a prema provedenome istraživanju ti lijekovi trebali bi utjecati na raspoloženje, kao i na pospanost.

Rezultati prijašnjih istraživanja provedenih u Siegelovom laboratoriju pokazali su kako je hipokretin nužan za ponašanja vezana uz traženje užitka, no nema ulogu u ponašanjima izbjegavanja neugode. Kakogod, prema opisanim rezultatima upravljanje hipokretinom utjecat će na podizanje raspoloženja i budnosti.

Izvor: University of California – Los Angeles

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Psihijatrija

Izgleda da je internetska kongitivno-bihevioralna terapija (CBT) za depresiju više-manje jednako učinkovita kao i tradicionalna CBT. Bar je to zaključak međunarodnog istraživanja u kojem...

Psihijatrija

Istraživači sa Medicinskog fakulteta Sveučilišta Kalifornija u San Diegu, u suradnji s nizozemskim znanstvenicima, otkrili su da određeni metaboliti – male molekule nastale procesom...

Psihologija

Roditeljstvo uglavnom donosi veliku radost, no ne uvijek. Roditeljstvo također uključuje izazove, stres, a za neke ljude može izazvati depresiju. Novo istraživanje sa Sveučilišta...

Zdravlje i Medicina

Tim istraživača sa sveučilišta McGill otkrio je da su mlade odrasle osobe koje percipiraju višu razinu socijalne podrške prijavile manje problema s mentalnim zdravljem....

Oglašavanje