Connect with us

Znanost

Biljke i životinje

Pronađena ameba koja nalikuje na Gandalfov šešir

Znanstvenici su otkrili novu vrstu amebe kojoj su dali ime Arcella Gandalfi jer ima oblik koji neodoljivo podsjeća na šešir poznatog čarobnjaka Gandalfa iz Tolkienove trilogije Gospodar prstenova.

“Nove vrste ameba se rijetko pronalaze jer su sićušne i o njima nema mnogo studija”, rekao je profesor zoologije Daniel J.G. Lahr sa Sveučilišta Sao Paolo u Brazilu.

Amebe su većinom jednostanični organizmi, a ova novootkrivena ameba pripada vrsti camoeba koja može stvoriti oklop oko svog mekog tijela. Pronađena je u slatkoj vodi u brazilskim pokrajinama Minas Gerais, Toncantinis i u samom Rio de Janeiru. Međutim, pronađeni uzorci su bili toliko maleni da je bilo gotovo nemoguće proučavati njihovu anatomiju i odrediti pripadaju li uopće novoj vrsti ameba.

Srećom, Lahru je pomogla biologinja Jordana de Carvalho e Feres koja se bavila proučavanjem sićušnih planktona. Uz pomoć napredne laboratorijske opreme počeli su proučavati amebe, uz suradnju s drugim stručnjacima. Uspjeli su izolirati amebu iz prikupljenih uzoraka i obaviti sva potrebna mjerenja. Naposljetku, objavili su otkriće nove vrste amebe koja živi najviše u vlažnim područjima.A. Gandalfi je sićušno stvorenje koje može biti svijetlo žute ili smeđe boje. Njen oklop ima promjer od 81 mikrometra, a visok je 71 mikrometar. Unatoč tome, ova vrsta amebe se smatra velikom, posebno kada se radi o vrsti Arcella.

“Izgleda da ova ameba živi samo na području Južne Amerike”, rekao je Lohr. Znanstvenici još ne znaju točno zašto one stvaraju oklop. Neki pretpostavljaju da je to njen mehanizam obrane od predatora. Lohr se s tim ne slaže jer njihovi predatori kao što su protozoe lako probavljaju njihov oklop. On smatra da ih oklop štiti od isušivanja koje nastaje za vrijeme promjena u razini vode te im služi i kao zaštita od ultraljubičastog zračenja.

2 komentara

2 Comments

  1. Antonio Pojava Butigan

    veljača 12, 2017 kod 7:33 am

    Gandalfov penis

  2. Petar Šimić

    veljača 12, 2017 kod 1:45 pm

    Maja Šuput?

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Biljke i životinje

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh