Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Arheologija i paleontologija

Pronađena drvena glava egipatske kraljice


Arheolozi su u Egiptu pronašli dio drvene skulpture u prirodnoj veličini koja je stara više od 4000 godina. Pretpostavlja se da glava pripada skulpturi kraljice Ankhesenpepi II, majci kralja Pepija II. koji je na prijestolje došao sa samo 6 godina. Pronađena je blizu piramida u Gizi u drevnoj nekropoli Saqqara. Iskapanja su vodili francuski i švicarski stručnjaci sa Sveučilišta u Ženevi.

Voditelj istraživanja prof. Philip Colombert je rekao da je glava pronađena istočno od kraljičine piramide. Na tom mjestu je pronađen i završni kamen samo nekoliko dana ranije. Glava je napravljena u prirodnoj veličini, ali s nešto izduženijim vratom (30 cm). Na ušima se nalaze drvene naušnice.

Ankhesenpepi je bila žena kralja Pepija I. u 6. dinastiji, a nakon njegove smrti udala se za sina kojeg je on imao s njenom sestrom. Nakon što je on umro, ona je naslijedila prijestolje. Budući da je njen sin bio premlad, kraljica je vladala zemljom do njegove punoljetnosti.

Znanstvenici se nadaju pronaći mjesto gdje je kraljica pokopana i smatraju da to područje krije mnoge tajne. Ove godine su već pronašli dio obeliska koji je pripadao istoj dinastiji. Na natpisu na tom istom obelisku se nalazilo kraljičino ime.

Prema mišljenu stručnjaka, Ankhesenpepi je bila važna kraljica. U prilog tomu ide činjenica da je njena piramida veoma velika i da su u njoj po prvi put pronađeni tekstovi posvećeni kraljici. Znanstvenici su na samom vrhu otkrili tragove metala, što ukazuje da su se tu vjerojatno nalazili listići bronce ili zlata koji su ukrašavali piramidu kako bi sjajila na suncu. Glava skulpture je u izrazito lošem stanju pa će se morati restaurirati.

 

 

 

 

 

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Arheologija i paleontologija

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh