Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Pronađena mumificirana koljena vjerojatno pripadaju kraljici Nefertari

Arheolozi smatraju da mumificirana koljena pronađena u grobu u egipatskoj Dolini kraljica vjerojatno pripadaju ženi faraona Ramzesa II.

Pretpostavlja se da je umrla 1250. g. prije Krista i bila je poznata po svojoj ljepoti.

„Njena glavna uloga je bila da stoji pored Ramzesa za vrijeme raznih događanja kako bi joj se ljudi mogli diviti“, rekla je Joann Fletcher sa Sveučilišta u Yorku i koautorica istraživanja. „Bila je predivna žena, ali je osim ljepote vjerojatno imala i moć jer je djelovala iz sjene.“

Njena raskošna grobnica je pronađena 1904. Zidovi su bili prekriveni prekrasnim crtežima, ali su pljačkaši već odnijeli svoj plijen. Znanstvenici nisu bili sigurni pripadaju li njoj pronađene mumificirane noge.

„Poznato je da su se u tom dijelu Egipta grobnice često koristile i više puta“, rekla je Fletcher. „Brojne poplave su u njih nanosile razne materijale što znači da stvari koje su pronađene u grobnici ne moraju pripadati njenom vlasniku.“

Znanstvenici su provodili razne testove na ostatcima koji se trenutno nalaze u Egipatskom muzeju u Torinu u Italiji. Napravljene su rendgenske snimke, radiokarbonsko datiranje, usporedba sa starijim i novijim uzorcima koljena te analiza kemikalija korištenih u procesu balzamiranja.

nefertari

„Kada pogledamo slike njenog prekrasnog lica, mislim da postoji ironija u tome što su ovo njeni jedini ostatci“, rekla je Fletcher. Rezultati su pokazali da oni pripadaju ženi između 40 i 50 godina koja je imala visoki društveni status. „Zbog samog postupka mumifikacije – korištenih materijala i pažljivog načina omotavanja, možemo reći da je ta osoba imala visoki status u društvu“, rekla je Fletcher.

Međutim, neki znanstvenici se ne slažu s ovim zaključkom. Profesor Christopher Eyre sa Sveučlišta u Liverpoolu smatra da bi takav način analize koji se sastoji od uspoređivanja i analize prastare DNK mogao biti problematičan te da ne donosi neke nove spoznaje.

1 komentar

1 komentar

  1. Tomislav Tomic

    4 prosinca, 2016 u 1:25 pm

    opće nije problem komu pripadaju koljena, problem je krucijalan, a svodi se na ovo:”smije li znanost dopustiti sebi nonšalantnost , “da vjeruje” ,govorimo li o novoj religiji “ili” …..

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Arheologija i paleontologija

Veliko groblje s posmrtnim ostatcima nekoliko visokih svećenika drevnog Egipta, zajedno sa njihovim pomoćnicima, otkriveno je u sjevernom dijelu mjesta Tuna el-Gebel, objavilo je...

Arheologija i paleontologija

Velika zbirka mumificiranih životinja pronađenih u Sakari, drevnoj egipatskoj nekropoli blizu Kaira, prvi put je predstavljena javnosti na izložbi otvorenoj u subotu. Areholozi su...

Arheologija i paleontologija

Znanstvenici su uspjeli dokazati nešto zanimljivo

Arheologija i paleontologija

Nove spoznaje o životu prije više od 5 tisuća godina

Oglašavanje