Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Pronađena neobična brončana ruka stara 3500 godina

Otkriće u Švicarskoj

Švicarski znanstvenici su bili veoma iznenađeni kada su prilikom istraživanja otkrili nešto neobično: u pitanju je brončana ruka.

U isto vrijeme su bili začuđeni, ali i svjesni da su pronašli nešto veoma važno jer nikada do sada ovakav predmet nije pronađen na području Europe. Upravo zbog tog razloga znanstvenici ne mogu točno sa sigurnošću reći za što se koristila ta ruka i kome je pripadala.

Tzv. “Hand of Preles” je pronađena 2017. u blizini jezera Biel kraj Berna u grobu zajedno s brončanim bodežom. Pronađeno je i ljudsko rebro. Ovog ljeta arheolozi su radili na tom istom nalazištu te su pronašli ostatke kostura muškarca.

U njegovom grobu se nalazio brončani broš, brončani ukras za kosu i zlatni komadi koji su možda također bili dio brončane ruke. Naime, na brončanoj ruci se nalazila i široka zlatna narukvica. Prema mišljenju stručnjaka, ona je vjerojatno bila simbol moći, ali oni ne znaju je li bila dio neke skulpture ili je možda bila ukras na vrhu štapa. Datiranje ugljikom je pokazalo da je nastala u razdoblju između 1500 i 1400 prije Krista.

Ovdje se radi o vjerojatno najstarijem predmetu na svijetu izrađenom od bronce koji prikazuje dio ljudskog tijela.

Kada bi se otkrio identitet čovjeka čiji su ostaci pronađeni u grobu, moglo bi se saznati i čemu je služila ruka. On je prema mišljenju znanstvenika bio važna osoba, a ruka dokaz moći, pripadnosti društvenoj eliti ili čak znak božanstva. Ako je bila dio skulpture, onda se ovdje možda radi o najstarijoj skulpturi na području Europe.

Arheolozi iz Berna trenutno provode detaljna istraživanja i analize te se očekuje da će za nekoliko mjeseci imati odgovore.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Iako su prethodna istraživanja pokazala kako unutar našeg genetskog koda postoje neaktivni virusi ili njihovi fragmenti, a koje smo dobili od naših predaka, tim...

Neuroznanost

O svom mozgu često mislimo kao o jednom velikom organu unutar naših lubanja, no on se zapravo sastoji od mnogo malih struktura koje nam...

Psihologija

Tijekom više od pet proteklih desetljeća provođena su temeljita istraživanja o preferencijama žena, odnosno tražen je odgovor na pitanje što to točno nekog muškarca...

Zdravlje i Medicina

Testiraju se kapi za oči s nanočesticama koje će poboljšavati vid

Oglašavanje