Connect with us

Znanost

Fotografija prikazuje arheološko nalazište Qumran Autor: Effi Schweizer Izvor: Wikipedia

Arheologija i paleontologija

Pronađena nova pećina s rukopisima s Mrtvog mora: ‘Ovo otkriće moglo bi potpuno izmijeniti naša saznanja’

Smještena zapadno od Qumrana na okupiranoj Zapadnoj obali, pećina ne sadrži rukopise nego brojne dokaze o njihovu nekadašnjem prisustvu, posebice komade keramičkih posuda u koje su položeni i kožne trake kojima su smotani, istaknuo je arheolog.

Hebrejsko sveučilište u Jeruzalemu objavilo je u četvrtak otkriće nove pećine u kojoj su se nalazili rukopisi s Mrtvog mora, što je jedno od “najvažnijih otkrića” vezano uz taj čuveni pisani materijal nakon njihova otkrića prije približno šezdeset godina.

Ti tekstovi koji datiraju od 3. stoljeća prije Krista do prvog stoljeća nakon Krista, skup su od gotovo tisuću pergamenata uglavnom na hebrejskom, ali i na aramejskom i grčkom među kojima su brojne knjige Starog zavjeta. Predstavljaju najstarije poznate rukopise iz hebrejske Biblije.

Dosad su arheolozi utvrdili da su rukopisi koje je pronašao beduinski pastir sjeverozapadno od Mrtvog mora između 1947. i 1956., blizu arheološkog nalazišta Qumran, pohranjeni u 11 pećina.

“Otkriće 12. pećine moglo bi potpuno izmijeniti naša saznanja o rukopisima s Mrtvog mora”, kazao je Oren Gutfeld, arheolog na Institutu za arheologiju Hebrejskog sveučilišta u Jeruzalemu, odgovoran za iskapanja.

Smještena zapadno od Qumrana na okupiranoj Zapadnoj obali, pećina ne sadrži rukopise nego brojne dokaze o njihovu nekadašnjem prisustvu, posebice komade keramičkih posuda u koje su položeni i kožne trake kojima su smotani, istaknuo je arheolog.

Pećine s rukopisima velikim su dijelom opljačkane pedesetih godina prošlog stoljeća. Glave pijuka iz tog doba pronađene se u pećini što svjedoči da je i ona doživjela istu sudbinu, piše u priopćenju Hebrejskog sveučilišta.

17 komentara

17 Comments

 1. Amon Rakelić

  veljača 9, 2017 kod 8:32 pm

  čekaj da ga se Vatikan dočepa , bit će samo mir i dobro

  • edmond savić

   veljača 10, 2017 kod 3:18 pm

   Platno di je navodno Isus zamotan (Torinsko) ne potiće iz njegovo doba već mnogo stoljeća kasnije neki i dalje zatucani i viruju da je to drugaćije.Vatikan je pragmatićan ne brani niti tvrdi da je platno iz Isusovog doba.Trbaju dat sirotinji više puno zuje malo meda daju sami trutovi debelih obraza.

 2. Goran Vedriš

  veljača 9, 2017 kod 8:40 pm

  To je kao da nadju pecinu sa spisima koji kazu “Ezopove basne su istinite, od rijeci do rijeci…stujte ih kao rijec bozju….” ne kazem da biblija nije istinita, nego je cijela prica problematicna

  • Vlatko Dolancic

   veljača 9, 2017 kod 8:41 pm

   Biblija je knjiga vjere. Traziti znanost u njoj je najčešće pogresno…

   • igo

    veljača 10, 2017 kod 9:20 am

    ovo što kažeš, da tražiti znanost u bibliji je pogrešno može vrijediti vsamo za vjernike dok mi koji to nismo želimo dokaze da li je biblija vjerodostojna ili ne

  • Goran Vedriš

   veljača 9, 2017 kod 8:49 pm

   da, nisam ni rekao da je biblija tehnički priručnik 🙂 nego kažem, stari narodi su mogli za bilo šta napisat “to je istina….”

  • Vlatko Dolancic

   veljača 9, 2017 kod 8:50 pm

   U tome i jest bit: vjeruj ili nemoj…nitko te ne tjera da vjeruješ

 3. Bojan Farago

  veljača 9, 2017 kod 8:58 pm

  opet izmjenjuju saznanja

 4. Tica Roda

  veljača 9, 2017 kod 9:03 pm

  Ja vjerujem da je te spise u te pećine položio neki tadašnji Snowden u nadi da će biti jednog dana bolji svjet….
  No nažalost. …

 5. Vesna Lokar

  veljača 9, 2017 kod 10:24 pm

  Kaže: ‘Otkriće 12. pećine moglo bi potpuno izmijeniti naša saznanja o rukopisima s Mrtvog mora…’
  Ahahahha spisi iz 11 pećina otkrivaju autentičnost i točnost Biblije, ali 12. pećina bi mogla otkriti teoriju zavjere? Vi se šalite…
  Radije povjerujte u Isusove riječi: ‘Kažem vam: ako ovi [učenici] ušute, kamenje će vikati!’ 😀

  • Anđelo Jay Radić

   veljača 10, 2017 kod 10:17 pm

   ček, ti na portalu koji se zove ZNANOST pišeš da virujemo u isusa?!

  • Vesna Lokar

   veljača 10, 2017 kod 10:22 pm

   A čekajte, znanstvenici ne smiju vjerovati u Isusa ili? Ako vam nabrojim koji su sve znanstvenici kroz povijest vjerovali u Isusa, možda promijenite mišljenje.
   Govorite o znanosti kao svom bogu kojeg treba štovati. Oprostite, ali ja vjerujem samo onom Bogu koji je isti jučer, danas i sutra, čija riječ stoji i ispunjava se, a ne onom koji se mijenja kako vjetar puhne. A naravno da volim pročitati i nešto korisno što nalazim na ovoj stranici. Kako bi se reklo, preberem što valja, ostalo odbacim. 🙂

  • Vesna Lokar

   veljača 10, 2017 kod 10:30 pm

   Uostalom, sam članak se poziva na Kumranske spise, koji se tiču potvrde Biblije. Dakle, stranica koja se zove Znanost piše o Bibliji. Naravno da imam pravo nešto reći o tome.

  • Marko Ferek

   veljača 11, 2017 kod 3:53 am

   To hercegofka samo reklamira medjugorje.. prije su se lijecili ljudi ispustanjem krvi,ali vidi.. promjenili su misljenje.. zasto?

  • Vesna Lokar

   veljača 11, 2017 kod 4:32 am

   Pa o tome i govorim. Znanost je prevrtljiva kao i znanstvenici koji stoje iza nje. Nekada su liječnici tvrdili da krv treba ispustiti, ali Bog u to vrijeme govori: ‘Život tijela je u krvi’ (Lev 17,11). Danas se znanost s time slaže, potrebna je transfuzija, a ne ispuštanje krvi. Ali tko je Boga slušao tada, tko ga sluša danas? Što će vama Bog, pametnim znanstvenicima…

 6. Fini

  veljača 9, 2017 kod 11:46 pm

  Fino

 7. Rosana Cafuk

  veljača 10, 2017 kod 8:08 pm

  Zakaj svi mislite da se znanost i vjera MORAJU pobijati,kad u biti jedno podrzava drugo i obratno?Da se izadje iz okvira i pogleda sve u sirem kontekstu i drugacijem svjetlu,zbilja bi bilo samo MIR I DOBRO 🙂 Lp

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Arheologija i paleontologija

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh