Connect with us

Znanost

Biljke i životinje

Pronađena nova vrsta pčele u središtu Toronta

Student na doktoratu na York Universityju koji je otkrio novu vrstu pčele jednog jutra na svom putu do laboratorija, završio je istraživanje koje se bavi s 84 vrste znojnih pčela u Kanadi.

Devetnaest od tih vrsta, uključujući i onu koju je Jason Gibbs pronašao u centru Toronta, nove su u znanosti jer nikada prije nisu bile identificirane ili opisane. Gibbsova ekspanzivna studija pomoći će znanstvenicima da prate raznolikost pčela, razumiju biologiju oprašivanja i proučavaju evoluciju socijalnoga ponašanja u insekata. Također se puno očekuje i od taksonomista za pčele, koji poput Gibbsa, pomno ispituju anatomiju (morfologiju) pčela kako bi se moglo razlikovati jednu vrstu pčele od druge.

Pčele su odgovorne za oprašivanje mnogih divljih cvjetova i veliki dio poljoprivrednih usjeva. Jedan od svakoga trećega zalogaja hrane koju ljudi jedu, uključujući i neke mesne prerađevine, ovisi o usluzi oprašivanja pčela. Znojne pčele su uobičajeni posjetitelji širokog spektra biljaka, uključujući i cvjetove voća i povrća u vrtovima Toronta.

Znojne pčele
Dobile su ime po svojoj privlačnosti prema znoju – mogu biti manje od 4 mm, često imaju oznake metalnog sjaja, a čine jednu trećinu do jedne polovine pčela prikupljenih u istraživanjima biološke raznolikosti u Sjevernoj Americi. Kompletan opis vrsta od 84 znojnih pčela metalnog sjaja u Kanadi, uključen je u Gibbsovo monumentalno istraživanje, “Revizija vrste metalnog sjaja – Lasioglossum (Dialictus) u Kanadi.” Objavljena je u recenziranom časopisu Zootaxa kao jedno izdanje.

Unatoč njihovom broju i njihovoj važnosti kao oprašivača, znojne pčele ostaju među najzahtjevnijim pčela za identificiranje vrste, možda zato što su evoluirale tako brzo kada su se prvi put pojavile prije oko 20 milijuna godina. Gibbsovo istraživanje značajno poboljšava sve druge dostupne alatke za identifikaciju tih pčela.

“Te pčele morfološki su monotone. One su noćna mora za identificiranje vrste zbog svojih fizičkih karakteristika, njihove morfologije, koja je tako slična između vrsta. Nitko nije mogao identificirati te pčele sve do sada, iako su one činile velik broj pčela koje smo skupili”, kaže Gibbs. “Važno je identificirati te vrste, jer ako ne znamo koje pčele imamo, ne možemo znati koje pčele gubimo.”

Gibbs je pregledao desetke tisuća pojedinačnih pčela tijekom otprilike četiri godine, iz svoje vlastite i iz tuđih zbirki, kao i iz povijesnih zbirki smještenih u muzejima. Kako bi identificirao vrstu pčele, prvo ih je sortirao koristeći se morfološkim istraživanjima, a onda provjeravao svoju procjenu koristeći se DNA sekvencama koje je dao Canadian Centre for DNA Barcoding na University of Guelph, a koji dodjeljuje “barkodove” vrstama na temelju njihovih DNA. Konačno, on je pažljivo ponovo pregledao fizičke karakteristike pčela kako bi izvukao čak i neznatne razlike između pčela i prepoznao ih kao vrste.

19 novih vrsta
Među 19 novih vrsta znojnih pčela koje je identificirao Gibbs su i one koje je prikupio na svom putu iz Toronta do York Universityja. Kad je stigao do svog laboratorija na York University i pregledao ih, znao je da je pronašao novu vrstu, koju nikada prije nije identificirala znanost, ali kako ispada sasvim uobičajenu u Torontu i diljem Kanade i istočnog SAD-a. On je identificirao i opisao 18 drugih vrsta iz Kanade koje su nove za znanost, uključujući i pčelu kukavicu, koja kao i ptica kukavica ne gradi gnijezdo ili skuplja hranu, ali ima velike čeljusti za borbu. Za tu znojnu pčelu kukavicu se vjeruje da napada gnijezdo neke druge vrste znojne pčele kako bi polegla svoja jaja na pelud i nektar koje je prikupio njegov domaćina.

Izvor: York University

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Biljke i životinje

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh