Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Biljke i životinje

Pronađena nova vrsta tarantule

U Nacionalnom parku Kaieteur u Gvajani znanstvenici su pronašli 30 novih vrsta životinja, među kojima se nalazi i neobična plava tarantula.

Ovaj nacionalni park je već otprije poznat po bogatstvu biljnog i životinjskog svijeta. Među novootkrivenim vrstama nalazi se 6 vrsta riba, 15 vodenih kornjaša, 5 vretenaca i jedna biljna vrsta.

Od pronađenih vrsta znanstvenicima je najzanimljivija tarantula neobične plave boje. Prema dosadašnjim podacima na svijetu postoji 40 vrsta plavih paukova. Znanstvenici još nisu uspjeli dokučiti zbog čega su dobili takvu boju. Većina ih se slaže da nema nikakvu ulogu za vrijeme parenja. Neki pretpostavljaju da plava boja ima važnu ulogu u vizualnoj signalizaciji i to ne možda prema drugim tarantulama već prema pripadnicima drugih vrsta. Ona im na određeni način služi kao zaštita. Naime, stručnjaci misle kako im takva boja pomaže da se sakriju od predatora za vrijeme noći.

Zbog svoje netaknute prirode i očuvanog eko sustava ova regija je poznata po tome što u njoj obitavaju vrste kojima prijeti izumiranje kao što su primjerice dvije vrste žaba, gvajanski pijetao, tepui čiope ili jaguari.

Gvajana spada u jednu od najvažnijih država na svijetu kada se radi o očuvanju bioraznolikosti jer je velik dio njene površine prekriven šumama i u noj se nalaze biljne i životinjske vrste koje se ne mogu naći nigdje na svijetu.

Ovo otkriće se dogodilo malo poslije objave snimke druge vrste plave tarantule poznate od nazivom Poecilotheria metallica koja osim plave boje na sebi ima i bijele pruge. Taj pauk se može naći samo na području Indije koje se zove Andhra Pradesh. I ova vrsta tarantule spada u ugrožene vrste zbog toga što se nalazi na samo jednoj lokaciji i zbog opadanja kvalitete okoliša u kojem obitava.

 

1 komentar

1 komentar

  1. Mario Čik

    24 prosinca, 2017 kod 5:19 pm

    Ivan Hanižjar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Biljke i životinje

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh