Connect with us

Znanost

Foto: R. Bourrillon

Arheologija i paleontologija

Pronađene najstarije gravure napravljene tehnikom poentilizma

Istraživači su u Francuskoj pronašli 16 ploča od vapnenca koje su nastale prije 38.000 godina. Ono što je posebno zanimljivo jest to što su gravure na njima napravljene tehnikom poentilizma. Takvu su tehniku u 19. i 20. stoljeću koristili slavni umjetnici kao što su Vincent van Gogh, Camille Pissarro i Georges Seurat.

Voditelj istraživanja, antropolog Randall White smatra da ove ploče dokazuju kako se takva tehnika počela koristiti mnogo ranije u Europi i to u razdoblju aurignacijenske kulture mlađeg paleolitika.

Poentilizam je slikarska tehnika u kojoj se uz pomoć točkica stvara dojam veće slike te se posebno koristila 1880-ih. Međutim, znanstvenici su sada otkrili da je nastala prije više od 35.000 godina.

Na pronađenim crtežima nalaze se prizori mamuta i konja, što dokazuje da su nastali za vrijeme najranije moderne kulture u Europi. Prizori su poprilično jednostavni, ali prema mišljenju znanstvenika nisu ni mogli biti drugačiji s obzirom na alate s kojima su ljudi tada raspolagali. Zbog čega su koristili točke, vjerojatno će ostati tajna, ali ove slike vjerojatno spadaju u najstarije ikad pronađene.

Rad znanstvenika je objavljen u časopisu Quaternary International.

1 komentar

1 komentar

  1. Sejfić Faik

    28 veljače, 2017 kod 10:28 pm

    eto oni krivi što mi živimo 2017 godina po nekom kslendaru a sve prije toga neandertalci zar ponekad i sama se ne zapitaš da li je moglo i prije nas biti pametnijih od nas ovako glupih i ko to nama baš daje za pravo da smo jedini i ispravni

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Arheologija i paleontologija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh