Connect with us

Znanost

Rheged (Credit: Pixabay)

Arheologija i paleontologija

Pronađeno davno izgubljeno kraljevstvo iz srednjovjekovne Škotske


Dok se danas na tlu Škotske ljudi ponajviše brinu za pitanja autonomije, arheolozi su nas malo vratili u povijest tog kraja.

U mračnom srednjem vijeku tamo je postojalo britsko kraljevstvo Rheged. Danas za to konačno postoje i dokazi, jer su arheološke iskopine pronašle ruševine nekadašnje tvrđave.

Nakon pada Zapadnog Rimskog Crastva 476. barbari su prohujali Britanijom ostavljajući kaos, a jedno od mnogih kraljevstava je bilo i Rheged.

O tom kraljevstvu post-rimske Britanije se zna ponešto, ali nema previše fizičkih dokaza. Ili barem nije bilo dosad.

Naime, u knjizi Izgubljeno srednjovjekovno kraljevstvo Rheged (Oxbow Books, 2016) se otkriva kako su arheolozi našli ruševine koje upućuju na davno zaboravljeni komadić prošlosti.

Sve se dogodilo slučajno, jer je inicijativa krenula još 2012. godine, a s ciljem da se proučavaju gravure u kamenu nekadašnjih plemenskih saveza Pikta oko Gallowaya.

I tako dokazi o Rhegedu mogu zahvaliti Piktima što su pronađeni. Osim ostataka utvrde, kopanjem sve dublje i dublje nađene su kovačnica i kraljevska dvorana.

Arheolozi privatnog poduzeća Guard koji su bili zaposleni na projektu zajedno s 60 volontera tvrde da ruševine datiraju iz 600. godine i vjeruju da je sve to pripadalo upravo Rhegedu.

Tvrđava je spadala u samo središte kraljevstva i bila je na povišenom teritoriju od ostatka zemlje.

Precizne granice Rhegeda povjesničari nikad nisu uspjeli točno istaknuti, ali uvijek se znalo da se sve veže uz kralja Uriena Rhegeda i njegovu obitelj te da su podanici govorili kumbrijskim, britskim dijalektom srodnom starovelškom jeziku.

Godine 638. je udajom rhegedske princeze za nortumbrijskog kralja polagano utrt put preuzimanju Rhegeda od strane Nortumbrije, što je i dovršeno 730.

Kasnije je britski karakter Rhegeda nestajao, a stanovništvo je počelo rabiti staroengleski. Poslije je sve inkorporirano u Škotsku.

Kada bi se ostaci tvrđave obnovili da povrate barem tračak prijašnjeg sjaja moglo bi sve funkcionirati kao lijep prizor za posjetitelje.

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Arheologija i paleontologija

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh