Connect with us

Znanost

Prva operacija Symplicty Catheter metodom u Hrvatskoj

Hrvatska u znanosti

Prva operacija Symplicty Catheter metodom u Hrvatskoj

U Centru izvrsnosti za hipertenziju europskog društva za hipertenziju, u KBC-u Zagreb najavljena je prva operacija snižavanja visokog krvnog tlaka Symplicity Catheter System-om.

Zagreb, 5. ožujka 2012. – Akademik Željko Reiner, prof. dr. sc. Bojan Jelaković i prof. dr. sc. Davor Miličić najavili su prvo izvođenje renalne denervacije uz pomoć inovativnog sustava Symplicity Catheter System kompanije Medtronic u Centru izvrsnosti za hipertenziju Europskog društva za hipertenziju, u Kliničkom bolničkom centru Zagreb.

Riječ je o minimalno invazivnom zahvatu s kateterom koji se koristi za liječenje pacijenata s rezistentnom hipertenzijom, kod kojih niti uz korištenje najmanje tri antihipertenziva u optimalnim dozama nije postignuta kontrola tlaka. Prema rezultatima nacionalne EHUH studije može se procijeniti da u Hrvatskoj rezistentnu hipertenziju ima oko 80.000 osoba.

Jedan od njih je i Z.Ž. iz Zagreba, rođen 1950. godine koji u Zavodu za nefrologiju, arterijsku hipertenziju i dijalizu kontrolira i liječi hipertenziju preko petnaest godina i koji je napravio kompletnu obradu prilikom koje su isključeni svi najčešći uzroci sekundarne hipertenzije. U nekoliko navrata bio je i hospitaliziran, a trenutno uzima maksimalne doze čak osam antihipertenziva. Unatoč tome, arterijski tlak nije reguliran i bolesnik ima trajno vrlo visok srčanožilni i bubrežni rizik . S ciljem pokušaja snižavanja tlaka, smanjenja rizika, a istovremeno i smanjenja velikog broja lijekova bolesniku je predložen zahvat Symplicity Catheter Systemom na koji je on i pristao.

Z.Ž. će biti prvi bolesnik u KBC Zagreb kod koga će renalna denervacija biti učinjena s provjerenom i za taj zahvat registriranom opremom, te prateći strogi algoritam i upute Europskog društva za hipertenziju o postavljanju indikacije u Centru izvrsnosti za hipertenziju Europskog društva za hipertenziju. „Renalna denervacija je za ovog bolesnika sretna opcija koja mu daje nadu u sigurniji i kvalitetniji život. Postupak koji će kod ovog bolesnika bit napravljen mora biti obrazac za sve druge zahvate koji će se raditi u Hrvatskoj, kao što je slučaj u drugim državama Europe i svijeta gdje se renalna denervacija već provodi,“ rekao je prof.dr.sc. Bojan Jelaković, predsjednik Hrvatskog društva za hipertenziju i voditelj Centra za hipertenziju te tima liječnika koji će izvesti zahvat.

„Renalnom denervacijom koja je minimalno invazivni postupak smanjuje se aktivnost simpatičkog živčanog sustava koji je jedan od ključan sustava za regulaciju tlaka, početak hipertenzije i određuje njen tijek. Sustav Symplicity Catheter System se sastoji od generatora i fleksibilnog katetera. Kateter se uvodi kroz femoralnu arteriju u gornjem dijelu bedra i ide sve do renalne arterije u blizini svakog od bubrega. U trenutku kada se kateter nađe na pravom mjestu, kroz njegov se vrh pušta radiofrekvencijska energija male snage s ciljem djelovanja na okolne simpatičke živce. Postupak se radi u lokalnoj anesteziji te ne uključuje ugradnju trajnog usatka“, objasnio je prof.dr.sc. Bojan Jelaković. KBC Zagreb se tako pridružuje rastućem broju vrhunskih ustanova u Europi koje su isto tako Centri izvrsnosti za hipertenziju i gdje se renalna denervacija izvodi isključivo s registriranim Symplicity Catheter Systemom.

Ravnatelj KBC-a Zagreb, akademik Željko Reiner pozdravio je početak primjene nove metode, naglasivši: „Ovom operacijom u KBC-u Zagreb smo dokazali da slijedimo svjetske trendove i možemo našim pacijentima ponuditi posve novu terapiju koja pruža mogućnost bolje kontrole arterijskog tlaka i zato znatno smanjuje rizik. Naši liječnici priključuju se danas rijetkim kolegama koji se mogu pohvaliti znanjem i tehnološkom opremljenošću, potrebnima da se ova napredna metoda uspješno provodi i u domaćim bolnicama.“ Akademik Željko Reiner objasnio je i farmakoekonomičnost zahvata, ali naglasio kako se isti mora vrlo strogo indicirati bolesnicima sa stvarno rezistentnom hipertenzijom i bez kontraindikacija budući da u suprotnom metoda nije isplativa.

Prof.dr.sc. Davor Miličić, predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC Zagreb, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva ukratko je podsjetio na problem kardiovaskularnih bolesti u Hrvatskoj. U vezi ove metode ponovio je i naglasio kako je važno strogo provjereno indiciranje, te timski rad: „U našem Centru članovi tima su hipertenziolozi-nefrolozi, kardiolozi i interventni radiolozi koji će na zajedničkim sastancima donositi odluke o upućivanju bolesnika na zahvat. Sam zahvat radit će interventni radiolozi i kardiolozi tako da će u svakom trenu u KBC Zagreb biti dostupan vrhunski iskusan stručnjak.“ Profesor Miličić je kao dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu istaknuo kako je KBC Zagreb i najveća klinička nastavna jedinica te će stoga i studenti biti upoznati s tom metodom kao što se upoznaju s ostalim inovativnim metodama KBC-a Zagreb.

S ciljem praćenja svih bolesnika kojima će u Hrvatskoj biti učinjena renalna denervacija u Centru izvrsnosti za hipertenziju prikupljat će se svi podaci te će se napravit registar bolesnika s rezistentnom hipertenzijom. Osim što je to obveza prema Europskom društvu za hipertenziju, na taj će se način, na temelju vlastitih podataka i iskustava moći, nadaju se svi govornici, poboljšati zbrinjavanje rezistentnih hipertoničara u Hrvatskoj.

Prvi zahvat u KBC Zagreb izvršit će dr. Dražen Perkov koji je zajedno s prof.dr. sc. Rankom Štern Padovan, pročelnicom Zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju, dio tima za renalnu denervaciju Centra izvrsnosti za hipertenziju.

O Kliničkom bolničkom centru Zagreb

KBC Zagreb najveća je bolnička ustanova u Republici Hrvatskoj i ujedno najveća baza kliničke nastave Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Svojim radom, ostvarivanjem otvorenog odnosa prema pacijentima te trajnim školovanjem svih zdravstvenih djelatnika nastojimo postati još kvalitetnija hrvatska i prepoznata europska bolnička ustanova.

O Centru izvrsnosti za hipertenziju Europskog društva za hipertenziju u sklopu KBC Zagreb

Na temelju višegodišnjeg vrhunskoga stručnog i znanstvenog rada u hipertenziji, te organiziranjem prestižnih međunarodnih simpozija, kongresa i edukacija certifikat izvrsnosti Europsko društvo za hipertenziju dodijelilo je prije dvije godine Zavodu za nefrologiju, arterijsku hipertenziju i dijalizu. Uz Zavod za nefrologiju, arterijsku hipertenziju i dijalizu ovim certifikatom su obuhvaćeni Zavod za bolesti metabolizma, Zavod za endokrinologiju, Klinika za kardiologiju, Klinički zavod za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju, Klinički zavod za nuklearnu medicinu i Klinički zavod za laboratorijsku dijagnostiku.

O Medtronicu

Kompanija Medtronic, Inc. (www.medtronic.com), sa sjedištem u Minneapolisu, globalni je lider na tržištu medicinske tehnologije – ublažava bol, vraća zdravlje i produžuje život milijunima ljudi oboljelih od kroničnih bolesti diljem svijeta. Medtronic Adriatic (adriatic.medtronic.com), sa središtem u Zagrebu, pokriva područja Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Albanije, Kosova i Bugarske.

Dostupna je kvalitetna animacija postupka. Više informacija o proizvodu i liječenju dostupno je na internetskoj stranici Ardian.com

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

3 komentara

3 Comments

 1. Jean Pierre

  5 ožujka, 2012 kod 12:19 pm

  1 comment

 2. Roland Štrek

  5 ožujka, 2012 kod 3:46 pm

  objavit kako se pacijent osjeća nakon zahvata!hvala!

 3. Filip Covran

  5 ožujka, 2012 kod 3:58 pm

  Drago mi je vidjeti da medicina napreduje.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Hrvatska u znanosti

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh