Connect with us

Znanost

Inženjerstvo

Prvi bezvučni zrakoplov na električni pogon

Slovenski poduzetnik Ivo Boscarol i njegova tvrtka za proizvodnju lakih sportskih zrakoplova uspjeli su konstruirati prvi bezvučni zrakoplov koji će prilikom polijetanja i slijetanja koristiti električni pogon, objavili su slovenski mediji.

Četvorosjed `Panthera`, čiji je prototip napravljen u Ajdovščini, gdje je sjedište Boscarolove tvrtke `Pipistrel`, zbog električnog pogona pri uzletu i slijetanju se `skoro ne čuje`, odnosno ne proizvodi buku, ne izaziva onečišćenje u niskim slojevima atmosfere što je prednost u odnosu na ostale sportske letjelice, a troši dvostruko manje goriva od klasičnih motornih sportskih zrakoplova, navodi ljubljansko `Delo`.

Boscarol će, navodi list, avion predstaviti javnosti u subotu u talijanskoj Goriziji, gdje gradi novu tvornicu za izradu sportskih zrakoplova koja će biti otvorena za dvije godine.

`Godišnje ih namjeravamo proizvoditi oko 200`, rekao je za Boscarol. On je više puta u domovini nagrađivan kao jedan od najuspješnijih i najprodornijih poduzetnika. Prije tri godine `Delo` ga je proglasilo osobom godine, dodijelivši mu tako titulu ranije uglavnom rezerviranu za političare.

Boscarol tvrdi da se za `seobu` proizvodnje u susjednu Italiju odlučio zbog povoljnijih uvjeta koje su mu tamo ponudili, ali i zato jer Italija i SAD imaju zaključen međusobni sporazum o sigurnosti zračnog prometa, što će mu omogućiti prodor na veliko američko tržište.

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

6 komentara

6 Comments

 1. Dino Alberini

  31 svibnja, 2011 kod 8:39 pm

  Bravo za Slovence. Nakon Cessnine velike najave u časopisu “flight international” od prije dvije godine, nakon koje su uslijedili neuspjeli pokušaji konverzije Cessne 172 na električni pogon (u što je utučeno masu para), najbolja komercijalna letjelica na struju je bio mikrolaki jednosjed, tako da je ovo kvantni skok, možda više komercijalni nego tehnološki.

 2. Kamber Josip

  31 svibnja, 2011 kod 9:59 pm

  Ah, konačno bez “šlepa”, uostalom Dino, kvantni skok i nije neka velika stvar, pogotovo ako uzmeš da je “kvant” nešto što je jako, jako,jako malo… hehe

 3. Boris Xyrion Šeravić

  31 svibnja, 2011 kod 10:15 pm

  Čak i izgleda jeb*čki.

 4. Krešimir Šantić

  31 svibnja, 2011 kod 11:00 pm

  ne volim zlovence ali……. kapa dolje……. ! o slovenkama sve 5 ! :))

 5. Branko Jermanis

  1 lipnja, 2011 kod 6:24 am

  Eto, sada se može ugraditi i “gromobran”, koji će puniti te baterije u letu… Već prije 100 godina su mogle i bolje letjelice kliziti zrakom, da su poslušali čovjeka sa sličice lijevo od ovog teksta. Bežičan prijenos energije bi ovdje dobro došao…

 6. Matija Nemet

  1 lipnja, 2011 kod 1:59 pm

  E to, sad očemo i Airbus 380 na struju ajmo slovenci, naprej!
  Svi za Janeza eeeeeeeeeeeeeeee!

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Inženjerstvo

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh