Connect with us

Znanost

Robotika

Prvi pokusni let robotske letjelice za spašavanje

Zbog nepristupačnog terena ili zona sukoba spasilačke misije mogu biti jako teške, a u većini slučajeva jedino rješenje su helikopteri. Njima je potreban čist teren za slijetanje, a ako se nađu u ratnoj zoni, na njih se često otvori neprijateljska vatra.

Izraelska kompanija Urban Aeronautics je obavila prvi testni let robotske letjelice koja bi jednog dana mogla ići na područja na koja helikopteri ne mogu.

Ova letjelica, nazvana Cormorant, jednog dana bi mogla prevoziti ljude ili opremu bez pilota te sudjelovati u spasilačkim misijama.

Cormorant koristi ventilatore, a ne propelere ili rotore. Ventilatori su zaštićeni, što znači da letjelica se neće zabijati u zidove i pri tom oštetiti rotore. Upravljanje se vrši bez pilota uz pomoć lasera, radara i senzora. U kompaniji kažu da je sustav je dovoljno „pametan“ da samog sebe ispravlja kada napravi grešku.

Letjelica je učinkovita kada se radi o donošenju odluka čak i ako se senzori zbog nekog razloga isključe. Ako Cormoran otkrije neki problem, njegov robotski mozak može odlučiti hoće li se vratiti kući, sletjeti ili ići drugim putem.

Unatoč uspješnom probnom letu, u Urban Aeronauticsu još moraju raditi na nekim dijelovima letjelice jer je testiranje trajalo samo jednu ili dvije minute. Iako teren nije bio potpuno ravan, na njemu nije bilo nekih teških prepreka. Uz pomoć novih testiranja, popravit će se način uzlijetanja, manevriranje i brzina letjelice, kažu iz kompanije.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Robotika

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh