Connect with us

Znanost

Foto: ScienceNews

Biljke i životinje

Uzgojeni prvi psi iz epruvete


Tim znanstvenika, sastavljen od stručnjaka genetičara te animalnih znanstvenika, uspješno je obavio pseću umjetnu oplodnju. Radi se o oplodnji „in vitro”, postupku u kojem su jajne stanice oplođene spermijima izvan maternice. To je jedan od najpoznatijih postupaka medicinski potpomognute oplodnje.

Ovaj tip oplodnje dugo je korišten kod čovjeka, miševa i drugih životinja, no znanstvenici su pse izbjegavali desetljećima. Uspoređivajući ljudski i pseći proces umjetne oplodnje znanstvenici su došli do zanimljivih otkrića. Ustanovili su da pseći zametak mora stajati duže vremena u jajovodima majke te im je potrebna višestruko veća doza magnezija kako bi zametak, tj. „pas iz epruvete” zdravo napredovao.

Uspjeh ovog procesa znanstvenicima je dao nadu u njegovu primjenu na ostale životinje, posebno na ugrožene vrste poput etiopijskog vuka, kornjača, vidra i pandi. Znanstvenici se nadaju da će u budućnosti putem ove metode moći ispravljati eventualne genetske greške kod rijetkih vrsta, prilagođavati ih novim klimatskim uvjetima te pojačavati njihov imunitet.

Dr. Alex Travis kaže: „Dugo smo se borili i unaprjeđivali umjetnu oplodnju kod životinja, posebno kod pasa, te smo kroz godine istraživanja napravili određene izmjene i inovacije. Zahvaljujući upornosti i svim ostalim faktorima, stopa uspješnih umjetnih oplodnja kod životinja popela se na čak 90%.”

U priloženom videu pogledajte zdrave i razigrane „psiće iz epruvete”.


5 komentara

5 Comments

 1. Nikola Todorovic

  prosinac 16, 2015 kod 1:36 am

  samo da ne kupe pilice

 2. Daniel Smoljo

  prosinac 16, 2015 kod 10:28 am

  Obama

 3. Valentina Pleše

  prosinac 16, 2015 kod 7:38 pm

  No,super..

 4. Nada Beljan

  prosinac 17, 2015 kod 4:44 pm

  nismo, znači, daleko ni od dječice iz epruvetice…i nove grane ČOVJEKOGOJSTVO

 5. Laura

  siječanj 4, 2016 kod 10:45 pm

  Tužno.Igraju se Boga.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Biljke i životinje

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh