Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Prvi put nakon 19 godina znanstvenici otkrili novi soj HIV-a

Znanstvenici tvrtke Abbott prvi su put od uspostave smjernica za klasifikaciju podtipova 2000. godine otkrili novi soj virusa HIV-a te su ga svrstali u ‘skupinu M HIV-1 podtip L’ te objavili da pripada istoj porodici virusnih podtipova koji izazivaju globalnu pandemiju HIV-a. Znanstvenici Abbotta, koji su istraživanje proveli u suradnji sa Sveučilištem Missouri, podsjetili su da postoje dvije vrste HIV-a: HIV-1 i HIV-2 te da je HIV-1 grupe M soj virusa odgovoran za globalnu pandemiju, prenose američki mediji.

HIV ima nekoliko različitih podtipova ili sojeva, poput svih ostalih virusa, a posjeduje i sposobnost mutiranja tijekom vremena. Riječ je o prvome novom soju HIV-a grupe M otkrivenom otkad su 2000. uspostavljene smjernice za razvrstavanje podtipova. “Ovo bi mogao biti pravi izazov za dijagnostičke testove”, rekla je virologinja Mary Rodgers, suautorica istraživanja iz Abbottovih laboratorija koji obavljaju testiranja više od 60 posto svjetskih zaliha krvi.

AKTUALNI TRETMANI SU DJELOTVORNI I KOD NOVOG SOJA
Rodgers i njezini kolege u potrazi su za novim sojevima te im je zadaća pronaći ih da bi ih mogli precizno identificirati, bez obzira na to u kojem se dijelu svijeta pojave. Dr. Anthony Fauci, direktor američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, napominje da su aktualni tretmani koji se primjenjuju u liječenju HIV-a učinkoviti i protiv ovog soja jednako kao i protiv ostalih dosad poznatih. Dodaje da nema razloga za paniku jer zasad “novootkrivenim sojem nije zaraženo puno ljudi”.

Da bi se moglo pouzdano tvrditi kako je riječ o novoj podvrsti virusa, moraju se neovisno otkriti tri slučaja. Prva dva su otkrivena 1983. i 1990. u Demokratskoj Republici Kongu. “Zamijetili smo da su dva soja bila vrlo neuobičajena i nisu se podudarala s ostalim sojevima”, pojasnila je Rodgers. Treći je otkriven u Kongu među uzorcima prikupljenim 2001. godine u sklopu studije o virusnoj raznolikosti HIV-a. Uzorak je bio mali i premda je nalikovao dvama starijim uzorcima znanstvenici su željeli testirati cijeli genom.

POTREBNO JE BILO RAZVITI NOVE TEHNOLOGIJE
Tada nije bilo odgovarajuće tehnologije koja bi omogućila da se ustanovi je li riječ o novoj podvrsti. U međuvremenu su znanstvenici Abbotta i Sveučilišta Missouri razvili nove tehnike za proučavanje i mapiranje uzorka iz 2001. godine. Rodgers ih je usporedila s “traženjem igle u plastu sijena”, a potom s “izvlačenjem igle magnetom”. Kazala je da su ga uspjeli u potpunosti sekvencionirati, a to znači stvoriti potpunu sliku, što je rezultiralo otkrićem podvrste L grupe M.

“Zahvaljujući nedavnom otkriću mogli bismo okončati pandemiju HIV-a. Moramo voditi računa i o tomu da se virus neprestano mijenja”, rekla je još jedna suautorica studije, dr. Carol MacArthur, profesorica na Odjelu za oralne i kraniofacijalne znanosti Sveučilišta Missouri. Kazala je i da je otkriće vrlo značajno zbog stvaranja učinkovitog cjepiva u budućnosti. Po aktualnim podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u svijetu trenutačno s HIV-om živi oko 36,7 milijuna ljudi, a UNAIDS procjenjuje da je od 2016. novooboljelih oko 1,8 milijuna.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Dosadašnje prezentacije bile su samo računalna grafika koronavirusa, a sada su po prvi put austrijski znanstvenici uspjeli fotografirati SARS-CoV-2 u 3D-u. Nova vizualizacija djelo...

Bakterije i virusi

Znanstvenici sa Sveučilišta za znanost i tehnologiju King Abdullah (KAUST) u Saudijskoj Arabiji kreirali su najtočniji trodimenzionalni model koronavirusa. Na web stranici Sveučilišta navodi...

Bakterije i virusi

Znanstvenici koji istražuju koronavirus otkrili su da ima sposobnost uništiti zdrave stanice koje imaju za cilj borbu protiv njega. Tim istraživača sa Sveučilišta Fudan...

Bakterije i virusi

Iako su prethodna istraživanja pokazala kako unutar našeg genetskog koda postoje neaktivni virusi ili njihovi fragmenti, a koje smo dobili od naših predaka, tim...