Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Genetika

Prvi put uspješno regeneriran živi organ sisavca

Znanstvenici su uspješno regenerirali ostarjeli organ kod miša koristeći se lijekovima koji ciljano aktiviraju određeni gen.

(Izvor: BBC)Ovo je prvi put da je kod živog organa proces starenja prekinut i preusmjeren suprotno-prema pomlađivanju. Za taj proboj zaslužni su znanstvenici sa sveučilišta Edinburg i smatra se da će imati ogromne implikacije na regenerativnu medicinu kod čovjeka.

Obnovljeni organ je timus, prsna žlijezda koja se nalazi u blizini srca i igra kritičnu ulogu u imunološkom sustavu, ali se s godinama smanjuje i postaje sve manje učinkovita.

Znanstvenici su koristili lijek za povećanje aktivnosti gena zvanog Foxn1, čija se aktivnost starenjem timusa gasi.

Njihovi rezultati objavljeni u časopisu Development pokazuju da je to kod starijih miševa izazvalo regeneraciju timusa koji je zatim počeo funkcionirati kao pomlađeni organ.

Doktor Nick Bredenkamp izjavio je za BBC: “Zaista je uzbudljiv način na koji je to postignuto. Ciljali smo jedan određeni gen, a dobili smo mogućnost regeneracije čitavog organa.”

Znanstvenici su uvjereni da bi se ovaj proces moga prilagoditi kako bi bio učinkovit i kod čovjeka te napominju da bi čitav proces morao biti dobro kontroliran kako bi se izbjegla burna reakcija imunološkog sustava.

Uzbudljiva je pomisao da ovaj rad otvara mogućnost da bi se jednog dana organi, poput srca ili mozga mogli regenerirati ciljanim utjecajem na određene gene.

Izvor: ScienceAlert

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Zdravlje i Medicina

Čak 60 posto brže nego noću!

Oboljenja i poremećaji

Znanstvenici s londonskog King’s Collegea su otkrili novu vrstu stanica koja bi mogla biti odgovorna za obnavljanje jetrenog tkiva. Nadaju se da će buduća...

Biologija

Otkrivene su dosad posve nepoznate vrste crva koji mogu sebi napraviti čitavu novu glavu. Studija je objavljena u časopisu Proceeding of the Royal Society...

Biotehnologija

Dosad se mislilo da se caklina ne može regenerirati

Oglašavanje