Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Genetika

Pubertet u dječaka počinje ranije nego se mislilo

Istraživanje kojeg je provelo Američko udruženje pedijatara (AAP) pruža dokaze kako dječacima u SAD-u pubertet počinje šest mjeseci do dvije godine ranije nego što je objavljeno u prethodnim istraživanjima. Studija “Sekundarna spolna obilježja u dječaka” objavljena je u časopisu Pediatrics. Trend ranijeg početka puberteta kod djevojčica već je općenito prihvaćen i potkrijepljen opsežnim istraživanjima. Do sada se o dobi početka puberteta u dječaka u suvremeno doba provodilo malo istraživanja.

Istraživanje je osmišljeno i provedeno putem pedijatrijske istraživačke mreže AAP-a (Pediatric Research in Office Settings – PROS). Radi se o sustavu sastavljenom od više stotina pedijatara diljem zemlje koji svojim podatcima pridonose AAP-ovim znanstvenim istraživanjima o zdravlju djece. Godine 1997. PROS je objavio prvu veliku studiju koja dokumentira raniji početak puberteta kod djevojčica u SAD-u. Za istraživanje obilježja puberteta u dječaka, 212 stručnjaka u 144 pedijatrijske ordinacije  iz 41 američke savezne države bilježili su podatke o više od 4.100 dječaka.

Ovo novo istraživanje otkrilo je da promatrana srednja dob druge faze rasta genitalija i stidnih dlaka te rano povećanje testisa – standardnih pokazatelja početka puberteta – počinje šest mjeseci do dvije godine ranije nego što je dokumentirano u podatcima od prije nekoliko desetljeća. Pedijatri su zabilježili da najranija faza puberteta kod bijelih dječaka počinje u dobi od 10,1 godine, kod afroameričkih dječaka u dobi od 9,1 godine, a kod latino dječaka u dobi od 10,4 godine.

Sveukupno, u afroameričkih dječaka postoji veća vjerojatnost za raniji ulazak u pubertet od bijelih ili latino dječaka. Autori studije kažu da su uzroci i zdravstvene implikacije pomaka prema nižoj dobi početka puberteta kod dječaka nejasni te da su o tome potrebna daljnja istraživanja.

“Suvremeni podatci o dobi i obilježjima puberteta kod američkih dječaka od njegovog početka do zrelosti, a koji su do sada nedostajali, potrebni su pedijatrima, javnim zdravstvenim radnicima i roditeljima”, rekla je autorica studije dr. Marcia E. Herman-Giddens. “Praćenje promjena u rastu i razvoju važan je dio procjene zdravlja djece. Zahvalna sam pedijatrima i dječacima koji su sudjelovali u ovom uzbudljivom istraživanju.”

“Svi bi roditelji trebali znati sazrijevaju li njihovi sinovi unutar suvremenog dobnog raspona, ali se do sada to nije znalo o američkim dječacima”, rekao je direktor PROS-a, dr. Richard C. Wasserman. “Studija PROS-a nam daje standarde za 21. stoljeće.”

“PROS-ova studija iz 1990. iznjedrila je suvremene podatke o ženskom pubertetu”, kaže dr. Wasserman. “Studija o muškom pubertetu bila je logičan nastavak. Naši kolege, pedijatrijski endokrinolozi, sad se koriste PROS-ovim materijalima o pubertetu u svojim istraživanjima i tijekom specijalizacije.”

4 komentara

4 Comments

 1. Daisy Dandelion

  13 studenoga, 2012 u 4:32 pm

  …… a i završava kasnije nego se mislilo 🙂 hahaah

 2. Senad Deka Hasanović

  13 studenoga, 2012 u 4:33 pm

  ima veze…ima 😀

 3. Luka Šiško

  13 studenoga, 2012 u 4:46 pm

  lol, prosjek 10,1 godina. ja u pubertet ušao sa 13.

 4. Rusty Cage

  13 studenoga, 2012 u 8:31 pm

  počinje sa prvom drkicom…a završava sa zadnjom drkicom.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Oboljenja i poremećaji

Pretili dječaci imaju smanjenu razinu testosterona, koja povećava rizik od nastanka impotencije. Znanstvenici sa Sveučilišta u Buffalu usporedili su 25 pretilih i 25 dječaka...

Neuroznanost

Jesu li žene zaista s Venere, a muškarci s Marsa, kako to tvrdi naslov jedne poznate knjige? Koliko smo to zapravo različiti u onim...

Arheologija i paleontologija

Oživljena je priča Haralda Modrozubog

Oglašavanje