Connect with us

Znanost

Pukla veza između tumora mozga i mobitela?

Neuroznanost

Pukla veza između tumora mozga i mobitela?

Već od početka korištenja mobilnih telefona znanstvenici su nas uvjeravali kako njihovo zračenje šteti našem organizmu. Sjetimo se samo onih klipova koji prikazuju kuhanje jajeta isključivo uz pomoć mobitela. No, ostanimo kod činjenica.

Ranija istraživanja govorila su nam kako mobiteli emitiraju mikrovalove pa bi uz njih trebalo dolaziti i upozorenje da su kancerogeni. Telekomunikacijske su kompanije bile prinuđene izdvajati milijarde dolara kako bi smanjile zračenja svojih uređaja da bi ih mogle pustiti na tržište. Upozoravali su nas znanstvenici i da se zbog korištenja mobilnih telefona smanjuje hemoglobin u krvnim stanicama, da uzrokuju gubitak pamćenja, osipe, promjenu električne aktivnosti mozga tijekom sna, probavne probleme, grčeve u mišićima, potiču astmu, tumor mozga, itd. U nekim su europskim zemljama upozoravali roditelje da drže mobitele što dalje od svoje djece. Volkswagen je izdao upozorenje o opasnosti držanja ovih uređaja u automobilu, jer zračenje treba biti puno jače od uobičajenog kako bi izišlo kroz metalni okvir automobila. Engleska istraživanja su pokazala da je vozač koji za vrijeme vožnje priča na mobitelu još usporeniji i nesigurniji u svojim reakcijama nego pijani vozač. Čak je i proizvođač mobitela, Motorola, savjetovao korisnicima svojih uređaja da ne usmjeravaju antenu telefona prema tijelu.

No najnovije istraživanje, provedeno u četirima zemljama sjeverne Europe u kojima su mobiteli postali masovno korišteni, kaže da se zbog te činjenice broj oboljelih od tumora na mozgu nije povećao, iako bi to možda moglo biti štetno u nekom duljem periodu. Pregledavajući registre oboljelih u dužem periodu (1998. – 2003.), tražili su dva najčešća tipa moždanih tumora: gliome koji su najčešće maligni i meningiome koji su najčešće benigni. Voditeljica tima koji je provodio ovu studiju, Isabelle Deltour, rekla je da su nordijske zemlje dobar primjer za proučavanje povezanosti ovih tumora i korištenja mobilnih uređaja, jer su se u njima mobiteli počeli vrlo rano koristiti. Ovo istraživanje, međutim, nije uključivalo individualne slučajeve pojave tumora, nego se temeljilo na široj populaciji. Modernije inačice mobilnih telefona, kao što su smart phone, iPhone i blackberry uređaji više zrače, dok uporaba slušalica prilikom razgovora zadržava zračenje dalje od glave.

Ipak, toliko malo znamo o moždanim tumorima da nam je teško raspravljati o njihovim uzrocima. Sigurno je da je genetski faktor veliki čimbenik, ali sa sigurnošću možemo reći da postoje i drugi čimbenici koji mogu djelovati kao „okidač“ za ovu bolest. Svi se stručnjaci slažu u jednom – razdoblje od deset godina nije dovoljno dugo da bismo utvrdili dugoročne posljedice zračenja mobitela. Nekim tumorima treba i do dvadeset godina kako bi se razvili. Martin Blank, profesor suradnik na Columbia University Medical Center učilištu za liječnike i kirurge, kaže kako mobiteli najvjerojatnije imaju nekakav učinak na biološke procese. Profesor Blank ne koristi nikakav mobilni uređaj. Ipak, još uvijek nemamo dovoljno podataka da bismo sa sigurnošću mogli reći kako točno zračenje iz mobitela utječe na naš organizam i koje su njegove posljedice.

Istraživanje poznato pod nazivom Interphone, koje je još u tijeku, izgleda obećavajuće. Čini se da će nam ono pružiti nove podatke, iz kojih ćemo, nadamo se, moći zaključiti treba li na mobilni uređaj zalijepiti etiketu: „Opasno po zdravlje“.

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Neuroznanost

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh