Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ovisnost i liječenje

Pušenje klasičnih i e-cigareta povećava rizik od moždanog udara

Zabrinjavajući rezultati došli su iz nove studije koja je objavljena u “American Journal of Preventive Medicine”. Studija je otkrila da se mladi koji puše i tradicionalne i e-cigarete suočavaju sa znatno većim rizikom od moždanog udara.

„Već odavno je poznato da je pušenje cigareta među najznačajnijim faktorima rizika za moždani udar“, kaže glavni istražitelj Tarang Parekh sa Sveučilišta George Mason.

Važna poruka

Studija je utvrdila da je kod odraslih koji su pušili i tradicionalne i e-cigarete skoro dvostruko veći rizik od moždanog udara u usporedbi s klasičnim pušačima.

Ovaj rizik se povećao na skoro tri puta u usporedbi s nepušačima. Rezultati su također pokazali da nema velike prednosti prelaska s tradicionalnih na e-cigarete.

Ova studija se oslanjala na podatke koji se prijavljuju samostalno, što je ograničenje. Međutim, nalazi dokazuju potrebu za opsežnim, dugoročnim studijama koje bi potvrdile štetne utjecaje na zdravlje koje e-cigarete izazivaju.

“Ovo je važna poruka mladim pušačima koji e-cigarete doživljavaju kao manje štetne i smatraju ih sigurnijom alternativom”, navodi Parekh.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Nova znanstvena studija sugerira da supstanca u duhanu može smanjiti rizik od dobivanja koronavirusa. Francuski istraživači planiraju testirati nikotinske flastere na pacijentima s koronavirusom...

Ovisnost i liječenje

Veliko znanstveno istraživanje koje je obuhvatilo pušače i nepušače u Nizozemskoj i Belgiji potvrdilo je da rano otkrivanje raka pluća snimanjem CT-om niskih doza...

Oboljenja i poremećaji

Vaša pluća imaju gotovo “magičnu” sposobnost da isprave kancerozne mutacije izazvane pušenjem – no samo ako prestane pušiti, kažu znanstvenici. Do sada se smatralo...

Oboljenja i poremećaji

Potrošnja cigareta i duhanskih proizvoda među muškarcima prvi je put u opadanju, što označava pozitivan pomak u globalnoj epidemiji uživanja u duhanskim proizvodima, objavila je...

Oglašavanje