Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ovisnost i liječenje

Puževi na metamfetaminu

Metamfetamin (Meth) psihoaktivna je stimulativna tvar koja izaziva brzu i jaku ovisnost korisnika. Prividno povećava samopoštovanje, osjećaj zadovoljstva, podiže energiju i budnost, uz izazivanje brojnih drugih učinaka.

Barbara Sorg iz Washington State University, SAD, proučava povezanost pamćenja s problemom kompulzivnog uzimanja droge. “Pamćenje” droge je dio patologije u stanjima ovisnosti. Sorg je pokazala da uzimanje Metha stvara snažno pamćenje koje je teško izbrisati. Ispitivanje provedeno na pužu barnjaku Lymnaea stagnalis trebalo bi doprinijeti boljem razumijevanju ovisnosti u ljudi.

Pamćenje puža barnjaka se oslanja na samo tri neuronske mreže s oko 20 000 neurona, te je puno jednostavnije od onoga u ljudi, gdje na raspolaganju stoji 50 milijardi neurona. Ken Lukowiak sa Sveučilišta u Calgaryju, Kanada, posvetio je veći dio svoje znanstvene karijere proučavanju mehanizama pamćenja u barskih puževa. U ovoj zajedničkoj studiji Lukowiak i Sorg ispitivali su utjecaj Metha na pamćenje puževa. Pokazali su da sjećanja puža koji je bio pod utjecajem Metha trajala duže i da ih je teže izbrisati. Rezultati ove studije su objavljeni 28. svibnja 2010. u časopisu The Journal of Experimental Biology.

Puževi dišu kroz kožu sve dok u vodi ima dovoljno kisika, no kada se razina kisika smanji, puževi šire svoje dišne otvore (pneumostome) iznad površine vode i popunjavaju rezerve kisikom iz zraka. Ispitivanje je započelo utvrđivanjem doze Metha, koja može izbrisati iz pamćenja puža potrebu prelaska na kisik iz zraka. Pokazalo se da taj učinak izazivaju koncentracije između 1 i 3.3 μmol/L Metha. U pokusu su puževi uranjani u vodu ribnjaka siromašnu kisikom, s dodatkom Metha ili bez dodatka njega. Meth iz vode lako prodire u tijelo puža kroz njegovu kožu. Slijedilo je ispitivanje utjecaja Metha na pamćenje puževa.

Tijekom pokusa ometana je reakcija puža barnjaka da na smanjenu količinu kisika u vodi reagira podizanjem pneumostoma. Puževi su bockani štapićem u trenutku kada su otvarali pneumostome. Nakon takva dva “treninga ” u razmaku od jednog sata pokazalo se da barnjak zadržava sjećanje na neugodno iskustvo više od 24 h. Slijedio je sličan “trening ” puževa ovaj put uz prisutnost Metha u vodi. Rezultati su bili neočekivani. Naime, pokazalo se da puževi obučavani uz Meth ne pamte bockanja nakon 24 sata. Prvi zaključak je bio da metamfetamin nije djelovao na puževo sjećanje. Međutim, kada su ti isti puževi preneseni ponovo u vodu s Methom, njihovo sjećanje se iznenada vratilo.

Primijenjena Metha čak i više sati prije treninga produžuje sjećanje. Pod utjecajem Metha nastaju vrlo snažna sjećanja, koja je teško zamijeniti novima. Sorg smatra da dobiveni rezultati objašnjavaju zašto je ovisniku tako teško odbaciti naviku uzimanja droge. Sjećanje na iskustva pod utjecajem droge patološki su snažna, a sama droga uz to ometa mehanizme zaboravljanja. Sve to čini da ovisnik lako odustaje od svoje odluke o prekidu.

Izvor: The Company of Biologists

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Traumatična parenja poprilično su česta u prirodi. Događaju se kada mužjaci upotrijebe specijalizirane strukture kako bi ranili ženku, kao primjerice, bodlje na penisu kod...

Biljke i životinje

Izraz “proći kroz ušicu igle” dobio je novo značenje: u Kini je otkriveno nekoliko novih vrsta puževa koji su toliko sićušni, da ih doslovno...

Biljke i životinje

Lako je biti zelen kad si morski puž koji je „ukrao“ dovoljno gena da postane prva životinja koja može proizvoditi klorofil kao biljka. Puž...

Hrvatska u znanosti

Znanstvenici su otkrili novu vrstu osebujnog spiljskog puža u jednoj od 20 najdubljih spiljskih sustava na svijetu – u Lukinoj jami – Trojami u...

Oglašavanje