Connect with us

Znanost

Računarstvo i internet

Računalni program govori umjesto autistične djece

Otac djeteta koje pati od teškog oblika autizma, razvio je tehnologiju koja omogućuje komunikaciju autistične djece s okolinom. Stephen Lodge kaže kako mu je ideja za Speaks4Me (Govori umjesto mene) sinula prije više godina, ali je morao pričekati da tehnologija dostigne njegovu zamisao.

Stephenov 11-godišnji sin Callum ne komunicira riječima već koristi očevu napravu kako bi prenio svoje misli. Speaks4Me predstavljen je na sajmu za hendikepirane osobe u NEC (Nacionalni centar za izložbe) u Birminghamu. Sustav koji je razvio Lodge, funkcionira na svim uređajima koji kao operativni sustav koriste Windows XP, Vistu ili Windows 7. Speaks4Me radi na principu prenošenja slika s jednoga dijela ekrana na drugi (drag and drop) kako bi se formirale rečenice. Korisnik zatim pritišće gumb kako bi “verbalizirao” svoje misli.

„Callum već neko vrijeme koristi Speaks4Me te sada može stvoriti neke vrlo izražajne rečenice. Neki od primjera su “Želim piti sok”, “Želim ići van” i “Umoran sam”. Stephen Lodge ima 20-godišnje tehnološko iskustvo, a na izradu vlastitoga sustava odlučio se nakon što je procijenio da su drugi proizvodi koji se nalaze na tržištu neadekvatni za Calluma. Kako bi prikupio novac za razvoj projekta, Lodge je podigao životnu ušteđevinu zajedno sa hipotekom na kuću.

Speaks4Me se trenutno prodaje na prijenosnom uređaju osjetljivom na dodir. Uskoro će biti dostupna i softwareska verzija bez uređaja, koja će se moći pokrenuti na bilo kojem računalu koje koristi Windows operativni sustav. Manji broj ljudi već je imalo priliku isprobati uređaj. “Fantastično je kada vidite da djeca lako razumiju taj jednostavan i uzbudljiv koncept.” – kaže Lodge. Njegova je procjena kako je potrebno pola sata ili manje kako bi se razumio koncept korištenja ovog inovativnog sustava.Lodge se nada kako bi sustav mogao biti koristan i osobama koje su pretrpjele moždani udar, pošto otprilike jedna trećina njih gubi mogućnost govora, bilo privremeno ili trajno. “Zamislite da se probudite u bolnici bez mogućnosti govora – kako biste izrazili da morate na zahod?” – pita Lodge. Cijena Speaks4Me trenutno se kreće oko 17 000 kuna. Planovi za budućnost uključuju integraciju ovoga softwarea na druge prijenosne uređaje kao što su mobilni telefoni i prijenosne igraće konzole.

Izvor: BBC news

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

1 komentar

1 komentar

  1. anita bulicic

    studeni 2, 2012 kod 7:11 pm

    Poštovani, možete li istražiti možda na koji način je program Speaks4me danas dostupan, postoji li mogućnost da bude na Hrvatskom jeziku, moj sin ima autizam i ne govori pa mi se čini da bi ovo moglo biti korisno.. Hvala puno na ovom članku!

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Računarstvo i internet

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh