Connect with us

Znanost

Računalni znanstvenici sa sveučilišta u Bathu otišli korak dalje u realističnom prikazu prirode

Računarstvo i internet

Računalni znanstvenici sa sveučilišta u Bathu otišli korak dalje u realističnom prikazu prirode

Računalni znanstvenici sa sveučilišta Bath razvili su novi način izrade realističnih animacija stabala koristeći video snimke pravih stabala. Ova bi tehnika mogla poslužiti animatorima i dizajnerima računalnih igara kako bi mogli automatski generirati stabla koja se ponašaju “prirodno”.

Većina današnjih računalnih igara i animacija sadrži statičku pozadinu ili koristi čitav tim animatora koji mukotrpno animiraju svako stablo posebno. Doktor Peter Hall i Chris Li sa katedre za računarstvo na Sveučilištu Bath razvili su program koji osposobljava računalo da “gleda” video zapis stabala i na temelju toga oponaša kretanje grana i lišća. Korisnik jednostavno treba označiti rubove stabla u prvom okviru video zapisa. Zatim računalni program stvara model stabla i prati na ostatku videa kretanje grana i lišća. Nakon toga koristi algoritam pomoću kojeg može preslikati kretanje stabla i na temelju tih informacija napraviti još sličnih, ali ne i istih stabala.

Doktor Hall pojašnjava: “Renderiranje stabala je oduvijek bila najveća boljka animatorima. Stabla se pomiču na nepravilan način, te je zbog toga jako teško animirati kretanje koje će biti slično prirodnom kretanju. Ponekad to zna biti toliko skupo da se u tradicionalnoj animaciji pribjegava korištenju statičkih stabala – osim kod visoko budžetnih filmova. Ista se problematika javlja i kod računalnih igara. Pomoću našeg sustava korisnik može napraviti više stabala iste vrste, ali da pritom svako ima jedinstven oblik. Nadalje program može prilagoditi kretanje stabala zadanim vremenskim uvjetima, godišnjim dobima, te čak natjerati stabla da plešu u ritmu melodije!”

Chris Li, koji razvija dotični program u sklopu svog doktorskog rada na sveučilištu Bath, je izjavio: “Naš program će animatorima omogućiti brže i jeftinije kreiranje animiranih pozadina. U budućnosti želimo iskoristiti istu tehniku kako bi animirali i druge objekte poput oblaka, vode, vatre i dima.”

Interes za dotični software već su izrazile neke od vodećih kompanija na području računalne animacije poput Aardman-a, kreatora animiranog filma Wallace and Grommit. Sam projekt je financirao Engineering & Physical Sciences Research Council (EPSRC).

Demonstraciju animacije možete vidjeti na stranicama sveučilišta (ujedno i link na izvor):

http://www.bath.ac.uk/news/2010/01/25/cgi-trees/

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Računarstvo i internet

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh