Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Robotika

Radijacija u Fukushimi onesposobila sve robote za dekontaminaciju

Sjećate se robota koje su nedavno predstavili TEPCO i Toshiba, za koje su se nadali kako će uspješno ukloniti radioaktivni materijal iz reaktora broj 3 japanske nuklearne elektrane Fukushima? Sad je očito kako nijedan od pet proizvedenih robota nije uspio u tom naumu, budući da je kontrola izgubila vezu s njima nedugo nakon što su se približili prostoru iz kojeg su trebali ukloniti nuklearne šipke uronjene u vodu.

Podsjetimo, prije nekoliko dana je prošlo pet godina od nesreće u navedenoj elektrani, koju je prouzročio tsunami izazvan velikim potresom, a što je imalo za posljedicu taljenje čak tri reaktora. Sve to imalo je za posljedicu kontaminaciju velikog područja i evakuaciju dijela stanovništva iz okolice elektrane, a koje se sve do danas nije vratilo svojim kućama. Štoviše, unatoč naporima oko obuzdavanja nuklearne katastrofe, postoje dokazi kako određena količina radioaktivne vode i danas istječe u okoliš.

„Trebale su nam dvije godine da razvijemo operativno sposobnog robota. Iznimno je teško doprijeti u unutrašnjost nuklearne elektrane. Najveći problem je radijacija“, otkrio je Naohiro Masuda, voditelj TEPCO tima za dekontaminaciju.

Sada je očito kako je ekstremno visoka razina radijacije u vrlo kratkom roku uništila elektroniku unutar robota, čime su dotični postali potpuno beskorisni komadi otpada unutar elektrane.

Izvor: Reuters

1 komentar

1 komentar

  1. Silvio Lenard

    17 ožujka, 2016 u 9:32 pm

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Robotika

Sophia, humanoidni robot, poznata je po tome što je 2017. godine postala državljanka Saudijske Arabije i tako postala prvi humanoidni robot koji je dobio...

Robotika

Samsung radi na robotu koji može skupljati rublje, napuniti perilicu posuđa, postaviti stol, natočiti vino, pa čak i odnijeti ga vlasniku. Robot nosi ime...

Ekologija i okoliš

Vlada Japana će ponuditi porezne olakšice i ostalu financijsku podršku.

Svemir

NASA razmišlja o ovom projektu još od 2018. godine.

Oglašavanje