Connect with us

Znanost

Mikrobiologija

Rapamicinom protiv Alzheimerove bolesti

Rapamicin, lijek koji sprječava imunološki sustav da napada presađene organe, možda se može iskoristiti i u druge svrhe: u borbi protiv Alzheimerove bolesti. Lijek je pomogao sposobnostima učenja i pamćenja kod miševa oboljelih od bolesti analogne Alzheimerovoj.

Ovo je otkriće prijavio tim znanstvenika sa Sveučilišta u Texasu, San Antonio. Studija objavljena u časopisu Journal of Biological Chemistry pruža prve dokaze da je lijek u stanju poništiti simptome koji se javljaju kod bolesti koje su slične Alzheimerovoj, tvrdi glavni autor studije, dr. sc. Salvatore Oddo, asistent na Odsjeku za fiziologiju na UT Health Science Center. Rapamicin također reducira ozljede u mozgu miševa, otkriva tim. Takve lezije su slične lezijama koje su imali umrli ljudi inače oboljeli od Alzheimerove bolesti.

“Naša otkrića mogu imati duboke kliničke implikacije”, tvrdi dr. Oddo koji je član Barshop Institute for Longevity and Aging Studies u sklopu Sveučilišta. “Budući da je rapamicin odobren od strane američke Food and Drug Administration, klinička bi testiranja lijeka mogla početi vrlo brzo.”

Prošle su godine tri institucije, uključujući i Barshop Institute, objavile da je rapamicin produžio životni vijek zrelih miševa koji su bili predmet istraživanja. To je prva farmakološka intervencija koja je uspjela u produživanju života kod životinja.

Deset tjedana su istraživači hranili bolesne miševe hranom koja je sadržavala rapamicin. Na početku eksperimenta, miševi su bili 6 mjeseci stari, otprilike kao mladi punoljetnici, a već su pokazivali nedostatke u procesima učenja i pamćenja, a i lezije na mozgu. Nakon 10 tjedana miševi su testirani kako bi se ispitale njihove moždane sposobnosti i posljedice bolesti. Na kraju testiranja, mozgovi miševa su analizirani i kako bi se ustanovilo djelovanje rapamicina.

Rapamicin, bakterijski proizvod koji je po prvi put izoliran iz zemlje sa otoka Rapa Nui u Južnom Pacifiku, također se testira u istraživanjima raka. Rapa Nui je opće poznat kao Uskršnji otok, a prepoznatljiv je po drevnim monolitima s licima.

Izvor: sciencedaily.com

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Mikrobiologija

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh