Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost

Rasprava o “Pustinjskoj lisici” živa i 75 godina od Rommelove smrti

Žustra rasprava izbila je u Njemačkoj oko upotrebe imena Erwina Rommela, slavnog njemačkog feldmaršala u Drugom svjetskom ratu kojega je Hitler natjerao na samoubojstvo, uoči 75. godišnjice njegove smrti u ponedjeljak.

Lijeva stranka Zeleni, sindikati i udruge ratnih stradalnika zatražili su u četvrtak da se promjeni naziv Rommelove ulice u gradiću Aalenu na jugu Njemačke u kojem je vojskovođa odrastao.

“U demokraciji ne bi trebalo štovati naciste, one koji su od njih profitirali i one koji slave njegove izuzetne zasluge””, istaknuli su u zajedničkom priopćenju.

Lokalne vlasti u Aalenu, oko 70 kilometara istočno od Stuttgarta trebaju nakon javne rasprave odlučiti o tome hoće li ulicu nazvati po Romellovu sinu Manfredu, uvaženom bivšem gradonačelniku Stuttgarta koji je umro 2013.

Istovremeno, gradsko vijeće Heidenheima na Brenzu, u kojem je feldmaršal rođen, razmatraju alternative spomeniku “Pustinjskoj lisici” koji su 1961. podigli veterani njemačkog Afričkog korpusa koji je Rommel vodio u Drugom svjetskom ratu.

Gradonačelnik Bernhard Ilg podupire prijedlog da se postavi spomenik žrtvama nagaznih mina, referirajući se na činjenicu da je Rommel postavio golemi broj mina na sjeveru Afrike.

Zasad, međutim, nitko ne razmatra mogućnost da se izmijeni naziv Rommelove vojarne u Dornstadtu kod Ulma, rekao je glasnogovornik ministarstva obrane.

Erwin Johannes Eugen Rommel (1891.-1944.) bio je jedan je od najsposobnijih i najcjenjenijih njemačkih generala u Drugom svjetskom ratu.

Zbog izvrsnih postignuća u Africi dobio je nadimak Wüstenfuchs (Pustinjska lisica).

Dovodi ga se u vezu s urotom da se ubije Hitler, iako samo rijetki povjesničari smatraju da je znao za atentat.

Prije kraja rata je zbog sumnje da je sudjelovao u uroti prisiljen na samoubojstvo, ali je pokopan uz najviše počasti i njegovo su ime nacisti i dalje koristili u promidžbene svrhe.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Oboljenja i poremećaji

To je virus koji znanstvenici nikad nisu vidjeli. Ne znaju točno odakle je došao, ali već je proputovao 9500 kilometara otkako je koncem prosinca...

Oboljenja i poremećaji

Sepsa je izravno povezana sa smrću 11 milijuna ljudi u svijetu 2017., što je skoro dvostruko više nego što se ranije procjenjivalo, pokazuje najnovija...

Društvene znanosti

Malo tko nije bio dirnut slikama koje su stizale iz Sirije – djeca koja se bore da dođu do zraka, njihovi roditelji koji ih...

Neuroznanost

Navala električne aktivnosti u mozgu mogla bi biti odgovorna za živopisne opise stanja bliske smrti onih koji su preživjeli takvo iskustvo, tvrde američki znanstvenici...

Oglašavanje